Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Πότε συμφέρει καλύτερα η γονική παροχή ή μεταβίβαση ακινήτου - Πώς επηρεάζονται τα έξοδα από τις νέες αντικειμενικές


Σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι συμφερότερη η πραγματοποίηση μεταβίβασης ακινήτου ή γονικής παροχής, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την εφαρμογή του συμπληρωματικού αλλά και του κύριου φόρου, θα υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις για ορισμένες περιπτώσεις φορολογουμένων. Θυμίζουμε ότι ο συμπληρωματικός φόρος για τα ακίνητα υπολογίζεται στο σύνολο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, πλέον των υπολοίπων φόρων που επιβάλλονται σε κάθε ακίνητο.

Έτσι, κάποιοι, οι οποίοι εντάσσονται στο συμπληρωματικό φόρο, επειδή αυξήθηκε ο κύριος φόρος σε συνδυασμό με τις αξίες κάποιων περιοχών, οι οποίες έχουν επίσης αυξηθεί, θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο συμπληρωματικό. Θα υπάρξουν επί της ουσίας φορολογούμενοι, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι τόσο με τον κύριο όσο και με τον συμπληρωματικό φόρο.

Πώς επηρεάζονται τα έξοδα από τις νέες αντικειμενικές
Επιπλέον, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα πρέπει να εξετάσει εάν θα πρέπει να προβεί άμεσα σε μεταβίβαση ή γονική παροχή ακινήτου ή να το πράξει μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019. Κι αυτό διότι με τις νέες τιμές ζώνης, υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών όπου ταυτόχρονα με την αυξησή τους, αυξάνονται και τα συνολικά έξοδα μεταβίβασης, ενώ υπάρχουν και περιοχές στις οποίες με τη μείωση των τιμών, μειώνονται και τα συνολικά έξοδα μεταβίβασης από 1.1.2019 γεγονός που καθιστά συμφερότερη τη μεταβίβαση, από το επόμενο έτος και μετά.



Αυξημένα έξοδα στη δ' ζώνη της Αγ. Παρασκευής και της Γλυφάδας

Έτσι, για παράδειγμα στη δ’ ζώνη, στην Αγία Παρασκευή, η σημερινή τιμή ανέρχεται στις 125.000 ευρώ για ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων. Η νέα τιμή είναι 150.000 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση, το κόστος μεταβίβασης, το οποίο έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 θα είναι συνολικά 2.335 ευρώ, από 1η Ιανουαρίου θα είναι αυξημένο στα 2.802 ευρώ.

Επίσης, ένα ακίνητο 100 τ.μ. ,το οποίο βρίσκεται στη Γλυφάδα στη δ’ ζώνη, η τιμή ζώνης σήμερα, είναι 345.000 ευρώ και με τις νέες αντικειμενικές η τιμή του ανέρχεται στις 415.000 ευρώ. Έτσι, ενώ το συνολικό κόστος μεταβίβασης είναι αυτή τη στιγμή και έως και τις 31 Δεκεμβρίου, 10.194,6 ευρώ, από 1η Ιανουαρίου του 2019, θα είναι 14.744,9.

Μείωση του κόστους σε Νέα Ερυθραία – Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Στον αντίποδα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις περιοχών, στις οποίες με τη μείωση της αντικειμενικής τιμής μειώνεται ταυτόχρονα και το συνολικό κόστος μεταβίβασης.

Πρόκειται για περιοχές όπως είναι για παράδειγμα η α’ ζώνη στη Νέα Ερυθραία, όπου η σημερινή τιμή είναι 340.000 ευρώ, ενώ η νέα τιμή είναι 295.000 ευρώ, και το κόστος μεταβίβασης από 9.851,2 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στις 6.960,6 ευρώ από 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Στις περιοχές, οι οποίες θα έχουν οικονομικότερο συνολικό κόστος μεταβίβασης ακινήτων με την έναρξη του επόμενου έτους, θα είναι και η Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου η σημερινή τιμή ζώνης, είναι 300.000 ευρώ και η νέα τιμή είναι 230.000. Με δεδομένη τη μείωση της τιμής ζώνης, μειώνεται και το συνολικό κόστος μεταβίβασης από τα 7.104 ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή σε 5.096,4 από 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ανάλογες αυξομειώσεις στο κόστος μεταβίβασης εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές, ανάλογα πάντοτε με την αντίστοιχη αύξηση ή μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά περίπτωση.

Πηγή: forologikanea.gr (ΔΕ, 25/6/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Νέες αντικειμενικές: Οι επιβαρύνσεις "κάτω από το χαλί" (πίνακες - παραδείγματα)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!