Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Οι καλύτεροι λογαριασμοί μισθοδοσίας - σύνταξης μετά τις αλλαγές στα επιτόκια


Σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και πάνω από αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων, βρίσκονται τα επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας / σύνταξης, παρά τις πρόσφατες περικοπές.

Ο λόγος γίνεται για ειδικά καταθετικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καταβολή μισθών εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συντάξεων.

Τα προγράμματα αυτά έχουν το βασικό χαρακτηριστικό ότι προσφέρουν υψηλά επιτόκια για χαμηλά υπόλοιπα, έως και 3.000 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι πλέον, έχει απελευθερωθεί το άνοιγμα νέων λογαριασμών. Ως εκ τούτου μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό μισθοδοσίας σε όποια τράπεζα θέλετε, εάν είστε συνταξιούχος ή εργαζόμενος στο Δημόσιο Τομέα.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει αναγκαστικά να ανοίξουν λογαριασμό στην τράπεζα από την οποία εκτελεί τη μισθοδοσία ο εργοδότης τους.

Μπόνους στα χαμηλά υπόλοιπα

Οι λογαριασμοί στους οποίους οποίο κατατίθενται οι μηνιαίες απολαβές εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν είναι αποταμιευτικοί, αλλά κατά βάση διαχειριστικοί.

Ως εκ τούτου, το μέσο υπόλοιπό τους είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαμηλό και δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτοί οι τράπεζες έχουν προσαρμόσει τα προγράμματά τους σε αυτό το δεδομένο, ώστε να ανταμείψουν περισσότερο τους καταθέτες που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους.



Το ΤOP 5

Με βάση τα ισχύοντα δελτία επιτοκίων, οι 5 καλύτεροι λογαριασμοί αυτή τη στιγμή για μέσο υπόλοιπο 1.000 ευρώ για εργαζόμενους στο Δημόσιο και συνταξιούχους, είναι οι εξής:


Προσοχή στο είδος του επιτοκίου

Έτσι, τα επιτόκια ακόμη και για ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, φτάνουν ανάλογα με το προϊόν έως και το 1,60%.

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο είδος του επιτοκίου του λογαριασμού σας, καθώς είναι καθοριστικό για τον τελικό υπολογισμό της απόδοσης.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο μπορεί να είναι κλιμακούμενο είτε κλιμακωτό.

Αν είναι κλιμακούμενο το επιτόκιο εφαρμόζεται σε ολόκληρο το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού.

Αντίθετα αν είναι κλιμακωτό, ισχύει διαφορετική απόδοση για κάθε μία από τις κλίμακες ποσού που έχει καθορίσει η τράπεζα.

Παράδειγμα

Έστω η ακόλουθη υποθετική κλίμακα:

Από 0 έως 1.000 ευρώ 1%
Από 1.000 ευρώ και άνω 0.3%

Κάποιος που διατηρεί 2.000 ευρώ στο λογαριασμό του θα κερδίσει τα εξής:

- Με το κλιμακούμενο επιτόκιο θα λάβει επιτόκιο 0,30%, καθώς το επιτόκιο θα εφαρμοστεί σε όλο το ποσό του.
Άρα τον συμφέρει να μειώσει το υπόλοιπο στα 1.000 ευρώ προκειμένου να λάβει 1% και να μεταφέρει τα λοιπά 1.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

- Με το κλιμακωτό επιτόκιο θα εφαρμοστεί επιτόκιο 1% για τα πρώτα 1.000 ευρώ της κατάθεσής του και επιτόκιο 0,30% για τα επόμενα 1.000 ευρώ.
Στην προκειμένη περίπτωση ο καταθέτης δε χάνει το προνομιακό επιτόκιο για τα πρώτα 1.000 ευρώ. Αν βρει καλύτερο επιτόκιο για το δεύτερο χιλιάρικο από το 1%, μπορεί να το μεταφέρει αλλού.

Άλλα προνόμια

Εκτός από την πριμοδότηση του επιτοκίου, οι καταθέτες έχουν και λοιπά οφέλη, όπως τα παρακάτω:

1. Δικαίωμα υπερανάληψης (overdraft)

Σε γενικές γραμμές το ύψος της υπερανάληψης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ χωρίς την προέγκριση των τραπεζών, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα προείσπραξης ως και έναν αριθμό μισθών με επιτόκιο που είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα καταναλωτικά δάνεια που διατίθενται στην αγορά.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταθετικός λογαριασμός λειτουργεί ως ανακυκλούμενη πίστωση.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο πελάτης εκταμιεύσει τον μισθό του και ένα επιπλέον ποσό, τότε το υπόλοιπό του γίνεται αρνητικό και ξαναπερνά σε θετικό έδαφος ή μηδενίζεται είτε ύστερα από ανάλογη κατάθεση του πελάτη είτε μετά την «είσοδο» του μισθού.

Στην περίπτωση που το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι μηδενικό, ο κάτοχός του μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκταμιεύσει ως το όριο που του έχει ορίσει η τράπεζα.

Βεβαίως για το διάστημα που ο λογαριασμός είναι χρεωστικός, δηλαδή το υπόλοιπο είναι αρνητικό, ο πελάτης καλείται να πληρώσει και τους αντίστοιχους τόκους.

2. Εκπτώσεις σε δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης

Οι προσφορές εντοπίζονται στην είσπραξη λιγότερων εξόδων αλλά και στη χορήγηση δανείων με μικρότερο από το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω προνομιακή τιμολόγηση αφορά συγκεκριμένα είδη δανείων, τα οποία καθορίζει η τράπεζα ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί.

Οσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, συνήθως γίνεται έκπτωση ως και 50% στις προμήθειες που εισπράττονται.

3. Προσφορές στις πιστωτικές κάρτες

Σε αυτή την κατηγορία η ευνοϊκότερη τιμολόγηση αφορά κυρίως την έκπτωση στην ετήσια συνδρομή, στις μεταφορές υπολοίπων από άλλες τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στο χαμηλό εισαγωγικό επιτόκιο στις νέες κάρτες.

Η πιο συνηθισμένη παροχή είναι η απαλλαγή από την καταβολή της ετήσιας συνδρομής για όσο διάστημα διατηρείται ο λογαριασμός.

4. Αλλες παροχές

Οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι προσφέρουν προϊόντα των θυγατρικών τους εταιρειών (ασφαλιστικά, επενδυτικά κ.ά.) με ευνοϊκή τιμολόγηση, ενώ άλλες τράπεζες διαθέτουν με προνομιακούς όρους τη χρήση θυρίδας θησαυροφυλακίου.

Πηγή: moneyonline.gr (ΠΑ, 22/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!