Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Προβλήματα με τις αιτήσεις για το επίδομα παιδιού


Την Παρασκευή αργά το βράδυ άνοιξε για αιτήσεις το Α21 από τον ΟΠΕΚΑ και την ΗΔΙΚΑ για το επίδομα παιδιού 2018. Από την αρχή του ανοίγματος της εφαρμογής, τα προβλήματα έγιναν ήδη αντιληπτά.

Λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε το Α21 για υποβολή ώστε να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα παιδιού 2018 και συγκεκριμένα την β΄δόση, όπου οπως έχει διαμηνύσει ο ΟΠΕΚΑ θα δοθεί το διάστημα στις 25-27 Ιουνίου.

Η έναρξη όμως της υποβολής ήρθε με προβλήματα στη διασταύρωση των στοιχείων με την ΑΑΔΕ αλλά και για ακόμη ένα πρόβλημα που δεν αφήνει χιλιάδες δικαιούχους να υποβάλουν το Α21.

«Δεν πληροίτε το κριτήριο της μόνιμης διαμονής όπως αυτό προκύπτει από τον έλεγχο υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Ο έλεγχος της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου καθώς και των εξαρτώμενων τέκνων του στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους/ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.» Είναι το μήνυμα που λαμβάνουν πολλοί από τους αιτούντες με αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης τους, αν και σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά τους, έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους κανονικά όλο το απαιτούμενο διάστημα.



Να υπενθυμίσουμε ότι το επίδομα παιδιού χορηγείται εφόσον οι δικαιούχοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το κριτήριο αυτό της διαμονής όμως φαίνεται ότι στις διασταυρώσεις έχει τεχνικό πρόβλημα αφού ήδη πολλοί είναι οι αιτούντες που μας στέλνουν ότι τους κόβει ενώ έχουν κάνει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις κανονικά.

Επίσης ακόμη ένα πρόβλημα που έχει ήδη εντοπιστεί από αιτούντες είναι ο «αρ. απόφασης δικαστηρίου για την επιμέλεια των παιδιών». Ειδικότερα ενώ το Α21 ζητά για την απόδειξη της επιμέλειας των τέκνων την απόφαση του δικαστηρίου αιτούντες καταχωρώντας τον αριθμό της απόφασης δεν τον δέχεται.

Ακόμη ένα λάθος που εντοπίζεται είναι το σύστημα θεωρεί ότι όλα τα τέκνα που που είναι γεννημένα το 2000, ακόμη και μετά τον Ιούνιο, ενήλικα και για αυτό απορρίπτει την αίτηση των δικαιούχων.

Να θυμίσουμε ότι προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης Επιδόματος Παιδιού (Α21) 2018 είναι η προηγούμενη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για τα εισοδήματα του 2017.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση ή/και αίτηση Α21 μετά την 20ή Ιουνίου και μέχρι το τέλος του 2018. Στις 25-27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η καταβολή της Γ' δόσης 2018, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 έως και την 20η Ιουλίου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν φυσικά και οι επόμενες προβλεπόμενες διμηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε καταβολή επιδόματος παιδιού θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί καθώς και τυχόν συμψηφισμοί οφειλών προηγούμενων ετών που θα έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΔΕ, 4/6/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού - Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης Α21



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!