Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

1/6/18

Για ποιες συναλλαγές δεν θα είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην Εφορία


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να καταργήσει μια σειρά υποχρεωτικών συναλλαγών που γίνονται με φυσική παρουσία του πολίτη στην εφορία. Έτσι χιλιάδες πολίτες θα γλιτώσουν την ουρά και την ταλαιπωρία καθώς η συναλλαγή είτε θα εκτελείται αυτόματα από την Εφορία, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο από τους φορολογούμενους.

Ως το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να απαλλάξει τους φορολογούμενους από την υποχρεωτική επίσκεψη στην Εφορία.

Σε ποιες συναλλαγές – γνωστοποιήσεις δεν θα είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην Εφορία:
-έγγαμη σχέση
-σύναψη συμφώνου συμβίωσης
-διαζύγιο
-διάσταση συζύγων
-αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας
-αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας
-κλοπή οχήματος
-καταστροφή οχήματος
-απόσυρση οχήματος.Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω συναλλαγές που αφορούν στα οχήματα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δυο χρόνια τεράστιο πρόβλημα κατά την προσπάθεια διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων ΙΧ.

Συγκεκριμένα στα αρχεία των εφοριών εμφανίζονταν να βρίσκονται σε κίνηση και να είναι ανασφάλιστα οχήματα τα οποία είχαν αποσυρθεί, κλαπεί ή καταστραφεί πριν από πολλά χρόνια.

Η άμεση ενημέρωση της ΑΑΔΕ για όλες τις παραπάνω μεταβολές αναμένεται να γίνει μέσω της διασύνδεσης των εφοριών με τα αντίστοιχα αρχεία των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα με το αρχείο των κλεμμένων οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας ή των αποσυρθέντων οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών.

Η εφορία στον πολίτη
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει, αρχικά τουλάχιστον σε πιλοτική βάση, την αντιστροφή της διαδικασίας ενημέρωσης των φορολογούμενων για ζητήματα που τους αφορούν. Ενώ μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι πηγαίνουν στις εφορίες προκειμένου να λύσουν κάποια απορία τους, σχεδιάζεται πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει την επίσκεψη στελέχους της εφορίας σε φορολογούμενο ο οποίος, για παράδειγμα, πραγματοποιεί έναρξη δραστηριότητας.

Κατά την επίσκεψη θα δίνονται οδηγίες και συμβουλές στον φορολογούμενο για τα δικαιώματα (π.χ. έκπτωση επαγγελματικών δαπανών) και τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μετά την υποβολή έναρξης δραστηριότητας μέσω διαδικτύου ο επαγγελματίας δέχεται την επίσκεψη εφοριακών στην επαγγελματική του εγκατάσταση όπου διαπιστώνουν την ύπαρξή της (παλαιότερα γινόταν και στην Ελλάδα η λεγόμενη αυτοψία) και τον ενημερώνουν για τα φορολογικά του ζητήματα.

Πηγή: capital.gr (ΠΑ, 1/6/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!