Από 1-26/6 θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * ΟΑΕΔ: 1.124.486 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο * Παρατείνεται έως 30/9 η άυλη συνταγογράφηση * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Έως 30/9 το όριο των 50€ για τις ανέπαφες συναλλαγές * Στα 361,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο * ΤτΕ: Στα 2,6 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

5/6/18

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών οι μεταβιβάσεις ακινήτων "κόκκινων" δανειοληπτών


Εξονυχιστικό έλεγχο σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια - στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά - διεξάγουν ήδη οι τράπεζες καθώς υπάρχουν σοβαρά ευρήματα και στοιχεία βάσει των οποίων οι εν λόγω οφειλέτες μετεβίβασαν την ακίνητη περιουσία τους σε τρίτους (σ.σ. συγγενείς κ.λπ.) και αμέσως μετά σταμάτησαν την αποπληρωμή του δανείου τους.

Ο έλεγχος αφορά σε ολόκληρο το φάσμα των ύποπτων δανειοληπτών και όχι μόνο όσους έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (σ.σ. νόμος Κατσέλη).Δόλια πράξη
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νομικά τμήματα των τραπεζών έχουν ήδη κάνει φύλλο και φτερό αρκετούς φακέλους και έχουν διαπιστώσει ότι το… κόλπο της μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας από την πλευρά των επιτήδειων δανειοληπτών είναι σύνηθες την τελευταία 7ετία.

«Η δόλια αυτή πράξη - την οποία αναγνωρίζει η δικαιοσύνη καθώς αποτελεί «διάρρηξη της πίστης» - αποσκοπεί στην εξασφάλιση γενναίου κουρέματος του δανείου με το πρόσχημα ότι ο δανειολήπτης δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο άρα έχει αδυναμία εξυπηρέτησης της οφειλής του», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση του θέματος και εξηγεί την διαδικασία του ελέγχου: Για παράδειγμα ένα δάνειο που «σκάει», δηλαδή παύει να εξυπηρετείται σταθερά για πάνω από 5-6 μήνες και υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στο εκκαθαριστικό που προσκόμισε (σ.σ. ο δανειολήπτης) όταν υπεγράφη η σύμβαση με την τράπεζα αμέσως μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Ξεκινά το τσεκάρισμα κι αν διαπιστωθεί ότι η ακίνητη περιουσία μεταβιβάσθηκε ακόμη και ένα χρόνο πριν «σκάσει» το δάνειο, τότε η τράπεζα νομιμοποιείται να καταθέσει αγωγή διάρρηξης της πίστης και η υπόθεση πάει στην δικαιοσύνη. Στο τελικό στάδιο ενεργοποιούνται αυστηρά μέτρα όπως η ρευστοποίηση του ακίνητου περιουσιακού στοιχείου εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει ότι μεταβιβάσθηκε «δολίως».

Σφίγγει η θηλιά
Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν όλο το νομοθετικό και νομικό οπλοστάσιο.

«Πλέον είναι δύσκολο κάποιος να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, να προχωρά σε διάφορα κόλπα με στόχο να τα προστατεύσει, να κοκκινίζει το δάνειό του και να θεωρεί ότι θα γλιτώσει», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος τράπεζας δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν εφεξής τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά στο κυνήγι των μπαταχτσήδων. Πίεση να λάβουν αυστηρά μέτρα για την εν λόγω κατηγορία δανειοληπτών ασκεί στις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικής Μηχανισμός (SSM), στον οποίο υποβάλλουν τα πλάνα με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: Euro2day.gr (ΤΡ, 5/6/18)Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!