Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

12/6/18

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με νέες αντικειμενικές αξίες


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διενήργησε δεκάδες δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον οι νέες τιμές ζώνης επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για να διαπιστωθεί εάν το τελικό ποσό που θα βεβαιωθεί φθάνει τα 3,2 δισ. ευρώ ή το ξεπερνάει. Οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο ΕΝΦΙΑ θα φθάσει (σε ό,τι αφορά στη βεβαίωση) το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ.

Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν, χθες το απόγευμα, ότι το αργότερο σε 24 ώρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης και αμέσως μετά θα κατατεθούν στη Βουλή δύο τροπολογίες.

Πάντως, η καθυστέρηση ως προς την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών έγκειται στο γεγονός ότι ο κατάλογος είναι ακόμα ελλιπής, καθώς μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν είχαν παραδοθεί 800 τιμές ζώνης, οι οποίες παραπέμφθηκαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Από τις 800 αυτές περιοχές, στις 300 οι εκτιμητές είχαν δώσει μία μόνο εισήγηση, ενώ στις υπόλοιπες 500 οι αποκλίσεις ανάμεσα στις προτεινόμενες τιμές ήταν πολύ μεγάλες. Μόλις οριστικοποιηθούν στις ανωτέρω περιοχές οι τιμές ζώνης θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.Τι θα προβλέπουν οι δύο τροπολογίες

Η πρώτη τροπολογία θα προβλέπει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με αυτές που ισχύουν την 1η κάθε έτους, όπως μέχρι τώρα προβλέπει ο νόμος.

Η δεύτερη τροπολογία που μπορεί να είναι και επωφελής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενδεχομένως να προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ακόμα και παρεμβάσεις στους συντελεστές του κύριου φόρου. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις δείξουν ότι ο βεβαιωθείς φόρος υπερέβη τα 3,2 δισ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πάντως ότι θα υπάρξουν εξισορροπητικές παρεμβάσεις, χωρίς προς το παρόν να αποκαλύπτουν ποιες θα είναι αυτές. Οπως προαναφέρθηκε, μία από τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση του συμπληρωματικού αφορολόγητου ορίου στον ΕΝΦΙΑ εάν και εφόσον η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση δώσει αυξημένα έσοδα άνω των 3,2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που υπερβεί το ζητούμενο ποσό, σχεδιάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον ΕΝΦΙΑ στις 250.000 ευρώ από 200.000 σήμερα. Δεν αποκλείεται και μεγαλύτερη αύξηση του αφορολόγητου ορίου, δεδομένου ότι το κόστος της αύξησης από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ δεν ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.

Είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρχουν αλλαγές τόσο στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ όσο και στους συντελεστές του κύριου φόρου ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε λαϊκές περιοχές.

Σήμερα, συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ. Ο δε φόρος που καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο (μόνο συμπληρωματικό) ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή (ΤΡ, 12/6/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΕΝΦΙΑ: Οι 86 περιοχές με τις αυξήσεις – Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες (πίνακας)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!