Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Πώς ρυθμίζει κάθε τράπεζα τα δάνεια των πελατών της


Γενναίες ρυθμίσεις των κόκκινων οφειλών των πελατών τους υπόσχονται οι τράπεζες, καλώντας τους σε συνεργασία για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Με την έναρξη των πλειστηριασμών, τα ψέματα τελείωσαν για τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.


Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές καλούνται να συνεργαστούν με την τράπεζά τους για να βρεθεί μία αμοιβαίως επωφελής λύση, που θα εξασφαλίζει την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να δουν την όποια περιουσία τους να βγαίνει στο σφυρί.

Οι λύσεις που διατίθενται
Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει και προσφέρουν πλειάδα προϊόντων αναδιάρθρωσης χρεών, που μπορούν να μειώσουν τις μηνιαίες καταβολές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι δυνατό ακόμη και το κούρεμα του χρέους.

Αναλυτικότερα, οι λύσεις που προσφέρονται είναι οι εξής:

Αύξηση διάρκειας δανείου
Μείωση επιτοκίου
Πληρωμή μέρους της δόσης για 3 έως 15 χρόνια
Συνδυασμός των παραπάνω

Και κούρεμα οφειλής

Ανάλογα με το είδος της οφειλής και την οικονομική κατάσταση του πελάτη, είναι δυνατό ακόμη και το κούρεμα του δανειακού υπολοίπου.

Σημειώνεται ότι οι λύσεις αυτές προσφέρονται μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν διαθέτουν άλλα ακίνητα πέρα της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα:

- Καταναλωτικά δάνεια - Κάρτες

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατό το κούρεμα των οφειλών ακόμη και κατά 90%, εφόσον ο πελάτης εξοφλήσει ένα μέρος του υπολοίπου του εφάπαξ και άμεσα.

- Στεγαστικά δάνεια

Η λύση που προσφέρεται είναι οι εξής: Το δάνειο χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος αποπληρώνεται κανονικά, με βάση τους όρους που θα συμφωνηθούν

Το δεύτερο «παγώνει» για έως 15 χρόνια

Εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση του πρώτου κομματιού, τότε σταδιακά «κουρεύεται» το δεύτερο.

Δηλαδή το κούρεμα προσφέρεται μόνο αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής.



Οι ρυθμίσεις ανά τράπεζα

Κάθε τράπεζα προσφέρει τις δικές της λύσεις ρυθμίσεων για τα δάνεια των πελατών της, ενώ οι περισσότερες δίνουν τη δυνατότητα για online αιτήσεις. Επισημαίνεται ότι για την εξέταση κάθε πρότασης θα χρειαστεί να προηγηθεί εξατομικευμένη νομική συμβουλή από δικηγόρο.

Αναλυτικότερα:

Alpha Bank
Οι λύσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικά δάνεια:

1η ΛΥΣΗ - Μείωση μηνιαίας δόσης έως και 70%
Μπορείτε να μειώσετε τη μηνιαία δόση του στεγαστικού σας δανείου έως και 70% για χρονικό διάστημα έως και 36 μήνες. Για παράδειγμα, εάν η δόση του δανείου σας είναι σήμερα Ευρώ 500, μπορείτε να τη μειώσετε έως και σε Ευρώ 150!

2η ΛΥΣΗ - Πληρωμή μόνο των μηνιαίων τόκων
Μπορείτε να μειώσετε τη μηνιαία δόση του στεγαστικού σας δανείου, καταβάλλοντας κάθε μήνα μόνο τους αναλογούντες τόκους του δανείου σας για χρονικό διάστημα έως και 36 μήνες. Για παράδειγμα, εάν η δόση του δανείου σας είναι σήμερα Ευρώ 500, εκ της οποίας Ευρώ 200 αναλογούν σε τόκους, μπορείτε κάθε μήνα να καταβάλλετε μόνο τους αναλογούντες τόκους.

3η ΛΥΣΗ - Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου
Ως μακροπρόθεσμη επιλογή, μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια του δανείου σας με ανώτατη διάρκεια από την πρώτη εκταμίευση τα 40 έτη. Εάν η ηλικία σας δεν το επιτρέπει, υπάρχει η δυνατότητα να συμβληθεί στο δάνειο νεότερος εγγυητής, ώστε να είναι εφικτή η μεγαλύτερη επιμήκυνση του δανείου. Η επιμήκυνση μπορεί να συνδυαστεί και με τις ανωτέρω επιλογές, ώστε να επιτύχετε τη μείωση που επιθυμείτε.

Eurobank
Ρυθμίσεις οφειλών σε στεγαστικά δάνεια:

Μείωση της δόσης του δανείου για 18 μήνες
Μειώνουμε τη δόση του στεγαστικού δανείου σας για 18 μήνες και έτσι σας βοηθάμε να ξεπεράσετε μια προσωρινή οικονομική δυσκολία.
Μείωση της δόσης του δανείου για 36 μήνες
Μειώνουμε τη δόση του στεγαστικού δανείου σας για 36 μήνες και έτσι σας βοηθάμε να ξεπεράσετε μια μακροχρόνια οικονομική δυσκολία.
Αύξηση της διάρκειας του στεγαστικού δανείου
Αυξάνουμε τη διάρκεια του στεγαστικού δανείου σας. Έτσι πληρώνετε μικρότερη δόση κάθε μήνα μέχρι τη νέα λήξη του δανείου.
Μείωση επιτοκίου και αύξηση διάρκειας δανείου
Μειώνουμε το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου σας και παράλληλα αυξάνουμε τη διάρκειά του. Έτσι πληρώνετε ακόμη μικρότερη δόση.

Εθνική Τράπεζα
Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου σας
Καταβολή μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Καταβολή ποσοστού δόσης (μειωμένη δόση)
Συγκέντρωση καταναλωτικών οφειλών σε νέο δάνειο

Τράπεζα Πειραιώς
Παραδείγματα για να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές ρύθμισης οφειλών που έχετε:

Παράδειγμα 1ο
Πελάτης με οφειλή 100.000€ σε κάποιο δάνειο, πληρώνει μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση περίπου 800€ για 15 έτη από σήμερα.
Με μια ρύθμιση δανείου, η διάρκεια μπορεί να παραταθεί στα 25 έτη από σήμερα και η μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση που θα πληρώνει θα είναι περίπου 595€.
Αν για το πρώτο έτος της 25ετίας ο πελάτης πληρώσει δόση τόκων, αυτή θα είναι 430€ περίπου και, μετά τη λήξη του δωδεκαμήνου της τοκοπληρωμής, η δόση για τα υπόλοιπα 24 έτη θα διαμορφωθεί στα 605€.

Παράδειγμα 2ο
Πελάτης με καταναλωτικά δάνειο 8.000€, που λήγει σε 4 χρόνια, και πιστωτική κάρτα 5.000€ πληρώνει συνολικά και για τα δύο 390€ μηνιαίως (υποθέτοντας επιτόκιο πιστωτικής κάρτας 16% με ελάχιστη καταβολή 2% και επιτόκιο καταναλωτικού το ΒΕΚ).
Με μία ρύθμιση δανείου μέσω αναχρηματοδότησης τους με νέο δάνειο 6ετίας (επιτόκιο ΒΕΚ) η δόση θα διαμορφωθεί σε 250€.
Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται τόσο μέσω μείωσης του επιτοκίου για το ποσό της οφειλής στην πιστωτική κάρτα (η οποία έχει γίνει πλέον δάνειο), όσο και μέσω της αυξημένης διάρκειας του δανείου (δηλαδή της μεταγενέστερης λήξης του).

Πηγή: ofeiles.gr (ΔΕ, 11/6/18)



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!