ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω από 2% για το 2019 και το 2020 * ΟΑΕΔ: Ετήσια αύξηση 2,45% των εγγεγραμμένων ανέργων * Εργάνη: Χάθηκαν 120.087 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,1% στο διαθέσιμο εισόδημα το 2017 * ΕΤΕΑΕΠ: Μειώθηκαν 50% οι εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ * ΤτΕ: Πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,6 δισ. από το Δημόσιο * Στα 6,46 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο

23/6/18

Έρχεται νέος Γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Στην ...κατσαρόλα του πολιτικο-εκλογικού της μαγειρέματος έβαλε η κυβέρνηση ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτό της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ολοκληρώθηκε το σχετικό εγχείρημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές στην αγορά, το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της Ελλάδας με το μνημόνιο αποκάλυψε μια κρυφή δέσμευση της κυβέρνησης. Τη συνέχιση της αύξησης των αντικειμενικών και την επόμενη διετία.

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης αποκαλύπτεται ότι με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ολοκληρώθηκε πλήρως η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές για τις περιοχές που απαιτούνταν μείωσή τους επειδή ήταν υψηλότερες από τις τιμές της κτηματαγοράς. Αντίθετα, στις περιοχές που οι αντικειμενικές ήταν χαμηλότερες από τις εμπορικές τιμές η αύξηση ήταν μόνο μερική και απαιτείται συνέχεια. Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι η πλήρης αναπροσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές θα γίνει σε άλλες δύο δόσεις. Το 2019 θα καλυφθεί με αύξηση το 50% της διαφοράς μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών και το 2020 το υπόλοιπο 50%.Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αυξήσεις των τιμών που έγιναν περίπου σε περίπου 6.000 ζώνες ήταν μόνο το ένα τρίτο των αυξήσεων που πρέπει να γίνουν για να ευθυγραμμιστούν εμπορικές και αντικειμενικές αξίες. Προκύπτει, επίσης, ότι οι τιμές ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ήταν τελικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ υψηλές, σε σημείο που τρόμαξαν την κυβέρνηση για την επίπτωση που θα είχαν σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας για τους φορολογούμενους. Τελικά επελέγη, αλλά αποσιωπήθηκε, την ημέρα ανακοίνωσης των νέων τιμών ζώνης ότι η αναπροσαρμογή που ανακοινώθηκε δεν ήταν η τελευταία αλλά η πρώτη από συνολικά τρεις.

Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές που η αύξηση της τιμής ζώνης ήταν της τάξης του 10% ή 20% σημαίνει ότι έρχονται άλλες δύο αυξήσεις, πιθανώς ισόποσες. Οι νέες αυξήσεις των τιμών ζώνης συνεπάγονται και νέες αλλαγές τα επόμενα δύο χρόνια στον ΕΝΦΙΑ. Εφόσον διατηρηθεί η πρόβλεψη για διατήρηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως, τότε αναμένονται παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές τα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή: capital.gr (ΣΑ, 23/6/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Σε δύο φάσεις θα επηρεάσουν οι αντικειμενικές αξίες τους φόρουςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!