Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Αυστηρές ποινές για αδήλωτους εργαζόμενους συνταξιούχους


Με ποινή ίση με το σύνολο των εισφορών που δεν έχουν καταβάλει για τον χρόνο που εργάζονται παράλληλα, προσαυξημένες με επιτόκιο 4,56%, κινδυνεύουν όσοι συνταξιούχοι συνεχίζουν να ασκούν απασχόληση χωρίς να το έχουν δηλώσει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Οπως αναφέρεται σε νέα επείγουσα εγκύκλιο του νέου Yπερταμείου, «σε περίπτωση παράλειψης υποβολής, εκ μέρους του συνταξιούχου, της δήλωσης απασχόλησής του προς τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καταλογίζεται εις βάρος του το ποσό που έπρεπε να παρακρατηθεί κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του, βαρυνόμενο με ετήσιο επιτόκιο 4,56%».

Εντύπωση στην εγκύκλιο προκαλεί το γεγονός ότι ο πίνακας προσδιορισμού του μηνιαίου τοκοχρεολυσίου ενός ευρώ προς επιτόκιο 4,56% περιλαμβάνει από... δύο έως 800 δόσεις (παραπέμπει, «σατανικά», σε ...66,6 έτη).



Οι αναπηρικές

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο της «ποινής», προ ΕΦΚΑ και προ νόμου Κατρούγκαλου, ανερχόταν στο 8,5%.

Επίσης, χθες, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, καθορίστηκε ότι η σύνταξη αναπηρίας συνεχίζει να καταβάλλεται σε όσους συνταξιούχους απασχολούνται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, ακόμα και αν έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%. Η συνέχιση στη διαδικασία καταβολής της σύνταξης ισχύει ανεξάρτητα «από την ημερομηνία κατά την οποία απέκτησαν το δικαίωμα λήψης του επιδόματος».

Προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη σχετικής πιστοποίησης με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας με τριετή ισχύ.

Πηγή: Δημοκρατία (ΤΡ, 5/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!