Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Πλασματικές και οι νέες αντικειμενικές αξίες


Για πλασματικές αντικειμενικές αξίες κάνουν λόγο οι ειδικοί της κτηματαγοράς σημειώνοντας ότι αυτές που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών παρεμβάσεων για να μη χαθεί ο στόχος των 2,65 δις. ευρώ αλλά και προκειμένου να αποφευχθούν οι υψηλές αυξήσεις σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα κ.λ.π. που αποτελούν σύμφωνα με την κυβέρνηση την εκλογική της πελατεία.

Με αυτό τον γνώμονα έγιναν οι αναπροσαρμογές και όχι με στόχο να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές. Και αυτό συνέβη καθώς σε αυτή τη χώρα σημασία έχει το συμφέρον του καθενός και εν προκειμένω της κυβέρνησης. Δηλαδή λιγότερο ενδιαφέρει την κυβέρνηση εάν θα αυξηθούν οι αξίες στη Μύκονο (στα εντός σχεδίου πόλεως) ή στην Κηφισιά, λες και στις περιοχές αυτές κατοικούν οι άνθρωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλέον γίνεται επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις εισηγήσεις των εκτιμητών ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτές έχουν καμία σχέση με τις τελικές αξίες που ανακοινώθηκαν. Βέβαια, από την άλλη από την αρχή του σχεδιασμού είχε τονισθεί ότι ο χρόνος που δόθηκε στους ειδικούς εκτιμητές δεν επαρκεί ώστε να γίνει σωστά η αναπροσαρμογή των αξιών.

Αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι η κυβέρνηση με χειρουργικές παρεμβάσεις αύξησε και μείωσε τις αξίες κατά 50 ή 100 ευρώ σε κάθε ζώνη για να μην προκύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στις λαϊκές περιοχές διευρύνοντας ταυτόχρονα και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ.

Προφανώς οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα είναι υπερβολικοί αλλά το να κάνει κάποιος παρεμβάσεις αλλοιώνοντας τις τιμές ζώνης είναι τραγικό.



Πληροφορίες αναφέρουν, από τους ειδικούς της κτηματαγοράς ότι στις περισσότερες περιοχές οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερες κατά 30%-50% από αυτές που ανακοινώθηκαν. Αλλά δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη στοιχεία που αφορούν οι πράξεις που γίνονται σήμερα τα συμβόλαια.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στο παλαιό Ψυχικό η ζητούμενη τιμή για διαμέρισμα δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ κατά μέσο όρο (σε λίγες περιπτώσεις φθάνει τα 3.500 ευρώ το τ.μ. ) όταν η ανώτατη αντικειμενική αξία διαμορφώθηκε στα 4.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 6.200 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, υπό τον φόβο αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες πολλοί προχώρησαν στη μεταβίβαση των ακινήτων με στόχο να πληρώσουν λιγότερα στην εφορία ή να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ, τον κύριο φόρο ή τον συμπληρωματικό. Μάλιστα, οι μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων ξεκίνησαν λίγο πριν από το τέλος του 2017 και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών παρουσίασαν το 2017 σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 31,89% και διαμορφώθηκαν σε 156,12 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 118,37 εκατ. ευρώ το 2016. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν με στόχο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να «πέσουν» κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ στο οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μοιράζοντας στα μέλη της οικογένειάς τους την ακίνητη περιουσία.

Το σπάσιμο της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων υπερβαίνοντας το όριο των 200.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα από τον συμπληρωματικό φόρο των φυσικών προσώπων ανήλθαν το 2017 στα 382 εκατ. ευρώ από 387 εκατ. ευρώ το 2016 και τα αντίστοιχα των νομικών προσώπων σε 247 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να περιορίζεται στα 629 εκατ. ευρώ από 649 εκατ. ευρώ το 2016.

Δείτε εδώ πίνακες με τις νέες και τις παλιές αντικειμενικές αξίες και τα ποσοστά μεταβολής, σε όλη την Ελλάδα

Πηγή: liberal.gr (ΠΕ, 14/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!