Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Πώς οι αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν κοινωνικά επιδόματα και φόρους


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι «τσουχτερές» για τις τσέπες των φορολογουμένων καθώς εκτιμάται ότι θα βάλουν φρένο σε κοινωνικά επιδόματα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουνίου θα είναι αυξημένες σχεδόν στο σύνολο της Επικράτειας.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές προκειμένου να αποφευχθούν απότομες αυξομειώσεις στις τιμές των ακινήτων, που θα «σοκάρουν» την κτηματαγορά, με στόχο οι διορθώσεις στις αξίες να γίνουν σταδιακά σε βάθος διετίας ή και τριετίας.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθημερινά πραγματοποιούν ασκήσεις προσομοίωσης για να διαπιστωθεί αν οι νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης θα αλλάξουν τα δεδομένα του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζονται να μην αλλάξουν τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αν συμβεί αυτό θα σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και μειώσεις σε κάποια άλλα από τη στιγμή που στην πλειοψηφία των περιοχών θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης σε σύγκριση με τα ισχύοντα.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά να ισχύσουν σε δύο δόσεις. Αυτό, αν συμβεί, θα αφορά τόσο στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές όσο και στον ΕΝΦΙΑ.



Οι επιβαρύνσεις σε επιδόματα…

Με την αύξηση των τιμών ζώνης σε χιλιάδες περιοχές της ελληνικής επικράτειας πολλά νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σημαντικών επιδομάτων, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το κοινωνικό μέρισμα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα, η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

… και φόρους

Οι αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν και μία σειρά από φόρους με βασικότερο τον ΕΝΦΙΑ.

Η λίστα με όλους τους φόρους που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες είναι οι εξής:
1. Κύριος ΕΝΦΙΑ.

2. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

3. Τεκμήριο κατοικίας.

4. Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης.

5. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

6. ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα.

7. Φόρος μεταβίβασης.

8. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

9. Φόρος δωρεάς ακινήτου.

10. Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

11. Φόρος χρησικτησίας.

12. Φόρος ανταλλαγής.

13. Φόρος διανομής.

14. Δημοτικός φόρος.

15. Τέλη Νομικών.

16. Τέλος Μεταγραφής.

17. Τέλος εγγραφής.

18. Πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου.

19. Πρόστιμο νέου αυθαιρέτου.

20. Εισφορά σε γη και χρήμα.

21. Φόρος ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (Offshore)

Πηγή: in.gr (ΠΑ, 1/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!