Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Έκθεση Συμμόρφωσης: Μείωση αφορολόγητου - συντάξεων και νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες


Όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM έχουν εκπληρωθεί, αναφέρει η Κομισιόν στο κείμενο της "Έκθεσης Συμμόρφωσης" που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, καταγράφει μια σειρά από κινδύνους που συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι πρέπει να επεκτείνει και να διασφαλίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω μιας "Ενισχυμένης Εποπτείας".

Η Επιτροπή αναφέρει ότι μέσω αυτής της εποπτείας θα υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία πολιτικής, που περιείχε το πρόγραμμα του ESM.

Γίνεται σαφής αναφορά στην πλήρη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου.



Νέα διαπραγμάτευση το Φθινόπωρο για τις δικαστικές αποφάσεις 1 δισ. και τα αντίμετρα

Η Επιτροπή κάνει λόγο για αστάθμητο παράγοντα που συνδέεται με τις δικαστικές αποφάσεις και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σαφή πρόβλεψη λήψης μέτρων για μία τέτοια εξέλιξη στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε πριν από λίγες ημέρες η Βουλή.

Εκτιμά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δημιουργήσει με τις αποφάσεις του δημοσιονομικές ανάγκες της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ ή 1 δις ευρώ περίπου οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν στο "κοντινό μέλλον".
Αναφέρεται ειδικά στις περικοπές μισθών του 2012 στους ένστολους και σε άλλα σώματα. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μέσω του Μεσοπρόθεσμου να αντιμετωπίσει αυτούς τους δημοσιονομικούς κινδύνους εντός του 2018, ενώ αναφορά γίνεται για κάλυψη της δαπάνης μέσω μεταφοράς πόρων από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

Για το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε πριν από λίγο καιρό Η βουλή (3.5 δισ περίπου πέραν των αντίμετρων) η επιτροπή κάνει σαφές ότι δεν τον έχει προσμετρήσει στις προβλέψεις της, θεωρώντας ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς.

Γίνεται σαφές ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν ως μέρος του προϋπολογισμού του 2019 που θα ανακοινώσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση. Και με την επισήμανση αυτή γίνεται βέβαιο σαφές ότι η διαπραγμάτευση τα δημοσιονομικά μέτρα και αντίμετρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του μνημονίου....

Χωρίς αναφορές για διαθέσιμα – χρέος

Στην ίδια έκθεση η Κομισιόν αναφέρει ότι έχουν εκπληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση ενός πακέτου δόσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες για το χρέος, αλλά και θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός "μαξιλαριού" διαθεσίμων (ωστόσο, εν αντίθεση με άλλες φορές, δεν εξειδικεύει τις προθέσεις για το ύψος της δόσης). Στην έκθεση επίσης δεν υπάρχει αναφορά, ως είθισται, ούτε για τα σενάρια βιωσιμότητας του χρέους.

Καταγράφεται στο αναπτυξιακό πεδίο, συνολική απώλεια ίση με το 26% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 1,9% και κατά 2,3% την επόμενη διετία, αλλά και επιβράδυνση εν συνεχεία της ανάπτυξης στο 1,8% το 2022.

Γίνεται αναφορά σε μια σειρά από κινδύνους αναφορικά με την πρόβλεψη, που συνδέονται, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, με την χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά και με πολιτικές εξελίξεις. Η Κομισιόν περιγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόσθετες παροχές, αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά παράλληλα καταγράφει και μια σειρά από αβεβαιότητες. Αυτές συνδέονται με πιθανή αδυναμία συγκράτησης των δαπανών, ανατροπή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά μένει να εφαρμοστούν από το 2019 και πιθανή απώλειες εσόδων στην φορολογία των ακινήτων.

Ειδική μνεία γίνεται στην επικινδυνότητα πιθανών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες θα προκαλέσουν δημοσιονομική δαπάνη και θα πρέπει όπως φαίνεται να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση στον σχεδιασμό που κάνει για τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένη η μείωση αφορολόγητου - συντάξεων

Η Επιτροπή κάνει σαφές στο κείμενο της ότι το πακέτο πρόσθετων μέτρων της περιόδου 2019-2020 που περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων αξίας 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχης αξίας περικοπές στο αφορολόγητο το 2020 θα εφαρμοστούν.

Όσον αφορά στα αντίμετρα, επισημαίνει ότι αναλόγως με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα τεθούν και αυτά σε εφαρμογή. Αναφέρει μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ως προαπαιτούμενο για την τέταρτη αξιολόγηση ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της δευτερογενούς νομοθεσίας, η οποία συνδέεται με τα μέτρα του 2019, δηλαδή με τη μείωση των συντάξεων.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι αναμένεται ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων το 2018 και το 2019 λόγω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της ενίσχυσης του οικονομικού κλίματος που θα προσφέρει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018

Επισημαίνει ωστόσο ότι η ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων εξαρτάται και από τη δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια κάτι που συνδέει άρρηκτα με την μείωση των κόκκινων δανείων.

Ειδική σημασία δίδει και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση ώστε να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες παρέχοντας έτσι πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εξηγεί βεβαίως ότι η αύξηση των επενδύσεων θα προκαλέσει ανάγκη για μεγαλύτερες εισαγωγές οι οποίες θα περιορίσουν τις αναπτυξιακές επιδόσεις του εξωτερικού τομέα της οικονομίας.

Έρχονται άλλες δύο αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Μία δυσάρεστη έκπληξή έκρυβε για εκατομμύρια φορολογούμενους η Έκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξαν οι θεσμοί για τη δ’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο κεφάλαιο που αξιολογείται η συμμόρφωση της Ελλάδας στα φορολογικά προαπαιτούμενα προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόσφατη αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες δεν ικανοποίησε το προαπαιτούμενο της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές και προαναγγέλλονται δύο νέες αυξήσεις των τιμών ζώνης το 2019 και το 2020.

Παράλληλα προαναγγέλλονται παρεμβάσεις στη φορολόγηση της ναυτιλίας με την επέκταση της εθελοντικής εισφοράς, αλλά και την επιβολή ενός νέου φόρου.

Ειδικότερα, από την Έκθεση Συμμόρφωσης προκύπτουν τα εξής:

- Η πρόσφατη αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες ολοκλήρωσε την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές αξίες μόνο για τις περιοχές που απαιτούνταν μείωση των τιμών ζώνης. Για τις περιοχές που οι εμπορικές αξίες ήταν υψηλότερες από τις τιμές ζώνης έγινε μόνο ένα μέρος της ανοδικής διόρθωσης και στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αυξήσουν άλλες δύο φορές τις τιμές ζώνης το 2019 και το 2020. Μάλιστα το 2019 θα καλυφθεί το 50% της διαφοράς και το 2020 το υπόλοιπο 50%.


- Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, την επιβολή ενός νέου φόρου για τα ναυτιλιακά κέρδη που έχουν επαναπατριστεί και το κλείσιμο διαφόρων παραθύρων στη νομοθεσία.

Οι σχετικές διατάξεις θα οριστικοποιηθούν και θα κατατεθούν στη Βουλή τον επόμενο Ιούλιο.

Αύξηση δαπανών "βλέπει" η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες έως και το 2022, ειδικά στον τομέα του μισθολογικού κόστους και κοινωνικών δαπανών. Έτσι περιλαμβάνει στην πρόβλεψη της μία μικρή αύξηση ειδικά προς το τέλος του Μεσοπρόθεσμου το 2022.

Επίσης προκειμένου να μην περιοριστούν οι Δημόσιες επενδύσεις προβλέπει ως μέρος της κατανάλωσης τις δαπάνες του δημοσίου για αντισταθμιστικά μέτρα έναντι της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Πηγή: capital.gr (ΠΕ, 21/6/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!