Εγκρίθηκε η εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil * ΟΑΕΔ: Στους 957.532 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 785 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Αυξημένο κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

20/6/18

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών «εξαφάνισε» τις επιστροφές φόρου


Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν τα πιστωτικά εκκαθαριστικά της εφορίας μετά την κατάργηση σχεδόν του συνόλου των φοροαπαλλαγών.

Δέκα μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ένας στους δύο φορολογούμενους συνεχίζει να κρατά αποστάσεις ασφαλείας προσβλέποντας στην κλασική παράταση, ενώ τα μέχρι τώρα εκκαθαριστικά μαρτυρούν μέσο φόρο 819 ευρώ για τα χρεωστικά ραβασάκια και 323 ευρώ μέσο επιστρεφόμενο φόρο για τα πιστωτικά.

Σε σύνολο περίπου 6,2 εκατομμυρίων υπόχρεων έως χθες είχαν υποβληθεί 3,1 εκατομμύρια δηλώσεις από τα εκκαθαριστικά των οποίων προκύπτει ότι μόλις σε ποσοστό 13,32% είναι πιστωτικά (411.117 με ποσό προς επιστροφή στα 133,172 εκατ. ευρώ). Ένα στα δύο σημειώματα (50,59% ή 1.561.459) είναι μηδενικά ενώ 1.114.080 (ποσοστό 36,09%) είναι χρεωστικά με τον συνολικά οφειλόμενο πρόσθετο φόρο στα 912,8 εκατ. ευρώ και τη μέση επιβάρυνση σε 819 ευρώ.Λογιστές και φοροτεχνικοί έχουν ήδη υποβάλει αίτημα παράτασης της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου, καταγράφοντας σωρεία προβλημάτων από τις αρρυθμίες στη λειτουργία του Taxis έως τα προβλήματα στη δήλωση των φιλοξενουμένων, των αγροτών και των συνταξιούχων με ιδιαίτερη έμφαση στους περίπου 80.000 συνταξιούχους του δημοσίου των οποίων οι αρχικές βεβαιώσεις συντάξεων ήταν λανθασμένες και χρειάζεται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) σε πρόσφατη επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, κατέγραψε τα προβλήματα που παρουσιάζει το Taxisnet κατά την υποβολή των δηλώσεων μεταξύ των οποίων τεχνικά προβλήματα κυρίως στις 11.00 το πρωί και μερικές φορές ανά περιοχές, κάνοντας αδύνατη όχι μόνο την υποβολή ή την προσωρινή αποθήκευση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά ακόμα και το άνοιγμα της εκάστοτε σελίδας.

Η φετινή περίοδος είναι από τις δυσκολότερες για τον κλάδο των λογιστών καθώς όπως αναφέρουν:

- ο κόσμος περιμένει με τις ώρες στα γραφεία των λογιστών και διαμαρτύρεται,

- οι συνάδελφοι αγανακτούν για χαμένες εργατοώρες,

- οι αλλαγές στο Ε3 δεν έχουν ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στα ηλεκτρονικά συστήματα,

- υπήρξαν προβλήματα με τους φιλοξενούμενους που δεν μπορούσαν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις (όταν είναι και οι δυο δηλώσεις οριστικοποιημένες),

- καθυστέρησε η έναρξη λειτουργίας του εντύπου Ν,

- υπάρχει αδυναμία υποβολής δηλώσεων αγροτών συνταξιούχων λόγω έλλειψης της ΚΥΑ,

- «αλαλούμ» με τις βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ (και τι εκπίπτει φορολογικά),

- προβλήματα με την χειρόγραφη υποβολή του φόρου διαμονής, τις πλαστικές σακούλες και άλλα πολλά θέματα καθημερινής «τρέλας».

Πηγή: euro2day.gr (ΤΕ, 20/6/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!