Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * Κλειστά Παρασκευή και Δευτέρα τα σχολεία λόγω εκλογών * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο * Στο 1,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Απρίλιο

28/6/18

«Ψαλίδι» 2,88 δισ. ευρώ στις συντάξεις το 2019


Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο αυτό οφείλεται στο ότι ο λογαριασμός των περικοπών είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Οι μειώσεις για 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κινούνται κατά μέσο όρο στα 210 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 150 έως 320 ευρώ.

Η συνολική μείωση για το 2019 ανέρχεται στο ποσό των 2,88 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,43 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των κυρίων συντάξεων λοιπών φορέων πλην Δημοσίου, το 1,12 δισ. ευρώ από τη μείωση των κυρίων συντάξεων Δημοσίου και 232 εκατ. ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις με συντελεστή 0% έως 18% του ύψους της καταβαλλόμενης επικουρικής.Επισημαίνεται ότι οι περικοπές που έρχονται έπρεπε από τις αρχές του 2018 να εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων! Πρόκειται για ένα ακόμη τρικ της κυβέρνησης η οποία έχει επιφέρει 22 συνολικά περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μέσα στον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη με βάση τον Ν. 4387/2016, άρθρ. 14 και 96 να εμφανίσει στα εκκαθαριστικά όλων των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Δηλαδή, από τις αρχές του έτους θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν πλέον τι τους περιμένει. Αυτό φυσικά δεν έγινε ακόμη για ευνόητους λόγους. Και όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, η εμφάνιση της προσωπική διαφοράς στα εκκαθαριστικά – παρανόμως – θα αποτυπωθεί στο τέλος του έτους επειδή ελπίζουν ότι το μέτρο θα ακυρωθεί ή θα παραταθεί.

Πηγή: CNN Greece (ΠΕ, 28/6/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Τι σημαίνει για τις συντάξεις η συμφωνία στο Eurogroup (παραδείγματα - πίνακες)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!