ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

9/5/18

Crash test στα καύσιμα - Πώς να προστατευθείτε από τις αυξήσεις


Εκτός προϋπολογισμού έχουν βρεθεί εκατομμύρια νοικοκυριά εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων.

Με μέση τιμή πώλησης πάνω από 1,55 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη, πάνω από 1,42 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης, οριακά κάτω από 1 ευρώ το κάθε λίτρο για το υγραέριο και περίπου 0,55 ευρώ το λίτρο του φυσικού αερίου είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το λόγο εκτροχιασμού των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Η κατάσταση στην επαρχία και ειδικότερα στα νησιά καταγράφεται πολύ χειρότερη καθώς η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης αγγίζει το 1,80 ευρώ και πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο του πετρέλαιο κίνησης στις Κυκλάδες.

Αντίστοιχα το υγραέριο κίνησης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 1 ευρώ το λίτρο γεγονός που κάνει τη χρήση του όχι και τόσο συμφέρουσα.Crash-test στα καύσιμα

Η αύξηση στα καύσιμα ανεβάζει αντίστοιχα και το κόστος χρήσης των οχημάτων ενώ «εκτοξεύει» κυριολεκτικά το κόστος χρήσης στα φορτηγά.

Επίσης η χρήση εναλλακτικών καυσίμων περιορίζει τις απώλειες (φυσικό αέριο και υγραέριο) ενώ η ορθή χρήση των υβριδικών αυτοκινήτων αποδεικνύεται επίσης συμφέρουσα λύση.

Ωστόσο οι χρήστες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων αποδεικνύονται οι μεγάλοι «κερδισμένοι» καθώς με ένα ρεζερβουάρ καυσίμου διανύουν τα περισσότερα χιλιόμετρα και τις χαμηλότερες απώλειες.

Ειδικότερα σε ένα αυτοκίνητο πόλης με πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας έως 1,4 λίτρου με ένα ρεζερβουάρ διανύει, κάτω από πραγματικές συνθήκες οδήγησης, περίπου 700 χιλιόμετρα.

Το αντίστοιχο όχημα με βενζινοκινητήρα ίδιας χωρητικότητας θα διανύσει με ένα ρεζερβουάρ μόλις 500 χιλιόμετρα.

Δηλαδή ο κάτοχος του πετρελαιοκίνητου οχήματος θα γεμίσει το ρεζερβουάρ του με περίπου 63 ευρώ και θα διανύσει 700 χλμ. ενώ ο ιδιοκτήτης του αντίστοιχου βενζινοκίνητου μοντέλου θα διανύσει 500 χλμ. με 70 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης του πετρελαιοκίνητου μοντέλου θα γλιτώσει 7 ευρώ από το γέμισμα του ρεζερβουάρ του και θα διανύσει 200 χλμ. επιπλέον!

Στο υγραέριο η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη καθώς εμπλέκεται και ο βενζινοκινητήρας ενώ η κατανάλωση καυσίμου είναι κατά 20% αυξημένη.

Με δεδομένο λοιπόν την αύξηση της τιμής του υγραερίου μειώνονται αντίστοιχα και τα οφέλη που προσδίδει το συγκεκριμένο καύσιμο.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το φθηνότερο και καθαρότερο καύσιμο με μόλις 0,55 ευρώ το λίτρο αλλά η έλλειψη δικτύου πρατηρίων περιορίζει κατά πολύ την διάδοσή του.

Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα επίσης αποτελούν μια λύση για μείωση του κόστους χρήσης αλλά τα μεν πρώτα χρειάζονται εξοικείωση στη χρήση τους τα δε δεύτερα έχουν παρουσιάσει πολλά προβλήματα εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε στη χώρα το καλοκαίρι.

Πηγή: enikonomia.gr (ΤΕ, 9/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!