1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

24/5/18

Capital controls: Διπλασιάζεται το όριο ανάληψης μετρητών από τον Ιούνιο


Έως τις 5.000 ευρώ τον μήνα από 2.300 ευρώ σήμερα αναμένεται να αυξηθεί το όριο ανάληψης μετρητών που μπορούν να κάνουν τα φυσικά πρόσωπα από τα ATM. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των ημερών, παράλληλα με τα μέτρα για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό.

Ο διπλασιασμός του ορίου – οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ του ορίου 4.000 έως 5.000 γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και αναμένεται να ισχύσει άμεσα, στο πλαίσιο της κανονικότητας που επιχειρείται να μπει η χώρα μετά το τέλος των μνημονίων.Η σχετική απόφαση δεν θα συνοδεύεται πάντως με τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων αυτό στο εξωτερικό, δεν θα μπορούν δηλαδή τα χρήματα αυτά να εξαχθούν σε άλλη χώρα. Η αύξηση του ορίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα γίνει σε προστατευμένο περιβάλλον καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν εξαντλεί καν το σημερινό ποσό των 2.300 ευρώ που μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη κάθε μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών ο μέσος όρος των αναλήψεων κάθε μήνα δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ενώ στα 2.000 ευρώ είναι σήμερα το μέσο υπόλοιπο στους τρεχούμενους λογαριασμούς και στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των φυσικών προσώπων έχει λιγότερα χρήματα στο λογαριασμό του και η αύξηση του ορίου γίνεται κυρίως για λόγους ψυχολογίας και λιγότερο για ουσιαστικούς λόγους.

Πηγή: mononews.gr (ΠΕ, 24/5/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Capital controls: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσειςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!