Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει Πάσχα * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

18/5/18

Παράταση και αλλαγές στον νόμο Κατσέλη


"Κλείδωσαν" οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος πάει σε παράταση μέχρι να βελτιωθούν βασικά μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, ενώ η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα είναι προϋπόθεση για όσους επιθυμούν την ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του. Ενώ «ανοίγει» ο εξωδικαστικός και θα περιλαμβάνονται στις 120 δόσεις και οι οφειλές –προς εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία- που δημιουργήθηκαν το 2017.

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν κατα τη χθεσινή διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.

Τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα συζητήθηκαν επί μακρόν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

Στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα περιλαμβάνονται και οι οφειλές που «γεννήθηκαν» το 2017 και αφορούν κυρίως χρέη προς τις ΔΟΥ, απόφαση που θα δώσει «ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Προς παράταση πάει και η ισχύς του Νόμου Κατσέλη, που κανονικά η προθεσμία ένταξης σε αυτόν έληγε στο τέλος του χρόνου.Αν και οι δανειστές ζήτησαν από τους Ελληνες αξιωματούχους ακριβή ημερομηνία λήξης του νόμου Κατσέλη, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την λήξη του.

Ετσι βρέθηκε η χρυσή τομή και συμφωνήθηκε να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη, μέχρι να βελτιωθούν οι δείκτες ανεργίας και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Σήμερα η ανεργία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 20% και ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 586 ευρώ μικτά και για τους νέους κάτω των 25 ετών ακόμα χαμηλότερος, στα 511 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια σήμερα θα αποφασίσουν τα ποσοστά βελτίωσης των συγκεκριμένων δεικτών και μέχρι να επιτευχθούν ο νόμος Κατσέλη θα συνεχίσει να ισχύει, με αυστηρότερα ωστόσο κριτήρια ένταξης σε αυτόν. Ενα από αυτά τα κριτήρια είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Για το θέμα υπήρξε επίσης συμφωνία και μάλιστα η άρση του απορρήτου θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή θα ισχύει τόσο για αυτούς που θα υποβάλλουν από εδώ και στο εξής αίτημα υπαγωγής στο νόμο, αλλά και για όσους έχουν υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους.

Οι δανειολήπτες έχουν πάρει δικάσιμο θα έχουν εύλογο χρονικό περιθώριο στην διάθεση τους προκειμένου να αποφασίσουν, αν θα δώσουν το ok να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο. Αν δεν το επιτρέψουν τότε αυτομάτως βγαίνουν από το νόμο.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου εκτιμάται ότι θα περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των στρατηγικά κακοπληρωτών που αν και διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητα χρησιμοποίησαν το νόμο για να μην πληρώνουν τα δάνεια τους.

(ΠΑ, 18/5/18)Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!