1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

10/5/18

ΚΕΑΟ: Πώς θα επιστρέφονται κατασχεθέντα επιδόματα


Συγκεκριμένη διαδικασία για την επιστροφή καταθέσεων που κατασχέθηκαν παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από ακατάσχετα επιδόματα ή άλλες ακατάσχετες κατά το νόμο κοινωνικές παροχές ενεργοποιεί το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με αυτή, ο οφειλέτης ή ο συνδικαιούχος του λογαριασμού που είδε να κατάσχεται το ποσό θα καταθέτουν μία τυποποιημένη αίτηση καταθέτοντας παράλληλα και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι το ποσό προήλθε από καταβολή προνοιακού ή άλλου κοινωνικού επιδόματος/βοηθήματος που θεωρούνται ακατάσχετα. Μεταξύ αυτών επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, και διατροφή ανηλίκου τέκνου.

Ο περιορισμός της κατάσχεσης, σύμφωνα με το έγγραφο των Οδηγιών που στάλθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ισχύει και για τις περιπτώσεις που λήπτης της κοινωνικής παροχής είναι ο δικαστικός συμπαραστάτης ή ένας απ' τους γονείς ή άλλος νόμιμος εκπρόσωπος του δικαιούχου.Πολλές οι καταγγελίες

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία από το ΚΕΑΟ ήλθε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος είχε γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη στις περισσότερες εξετασθείσες περιπτώσεις, «οι κατασχέσεις συντελέστηκαν εν αγνοία των δικαιούχων των ακατάσχετων παροχών. Για παράδειγµα, είτε ο οφειλέτης για τον οποίο επιβλήθηκε κατάσχεση ήταν όχι ο δικαιούχος της ακατάσχετης παροχής αλλά συγγενής του ή άλλος τρίτος συνδικαιούχος στον δεσµευθέντα τραπεζικό λογαριασµό, είτε η ατοµική ειδοποίηση του ΚΕΑΟ στάλθηκε προς παλαιά διεύθυνση του οφειλέτη, που είχε ορθά καταχωρηθεί στα σχετικά µητρώα κατά τον χρόνο δηµιουργίας της οφειλής, αλλά στη συνέχεια έπαυσε να ισχύει.

Εξαιτίας δε της ανυπαίτιας άγνοιάς τους, οι δικαιούχοι των παροχών δεν είχαν δηλώσει ως ακατάσχετο τον κρίσιµο τραπεζικό λογαριασµό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απηύθυνε σχετικό γενικού περιεχοµένου έγγραφο προς το ΚΕΑΟ και τον ΕΦΚΑ, σηµειώνοντας ότι τίθεται ζήτηµα παραβίασης των διατάξεων που προβλέπουν το ακατάσχετο των εν λόγω επιδοµάτων και λοιπών παροχών, εξαιτίας του ότι δεν είχε θεσπιστεί από τη ∆ιοίκηση διαδικασία ανάκτησης από τους δικαιούχους των ποσών καταθέσεων από ανάλογες παροχές.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι η έλλειψη ανάλογης θεσπισµένης διαδικασίας έθετε σε κίνδυνο την ίδια την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαιούχων των παροχών αυτών, για την διασφάλιση της οποίας υφίστανται οι διατάξεις περί ακατασχέτου».

(ΠΕ, 10/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!