Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και νέα πακέτα ρυθμίσεων από τις τράπεζες


Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον προγράμματα ευνοϊκής ρύθμισης, αλλά και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, σε σύσκεψη εργασίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους Αλέξη Χαρίτση και Στέργιο Πιτσιόρλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη:

1. Ανακοινώθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να επιφέρει αλλαγές με στόχο την απλούστευσή του.

2. Επισημάνθηκε από την Κυβέρνηση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους

3. Οι τράπεζες ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές προτείνοντας οι ίδιες στους οφειλέτες λύσεις, χωρίς να αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη.



Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί
Σε ότι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημειώθηκε, ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πως με τις νέες διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση των τραπεζών στην παροχή πιστώσεων με βάση την εμπράγματη ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και ενισχύεται η δανειοδοτική λειτουργία των τραπεζών.

Από την πλευρά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπογραμμίστηκε ότι, καθότι πρόκειται για νέο θεσμό, η στενή παρακολούθησή του από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργιών.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, πρόκειται να υπογράψει άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου βελτιώνονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν στα 10.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να προσεγγίσουν θετικά τον μηχανισμό και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών δήλωσαν ότι θεωρούν ιδιαίτερα θετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεσμεύτηκαν να το αξιοποιήσουν. Ακόμη, δήλωσαν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις διαδικασίες ενημέρωσης των οφειλετών αποστέλλοντάς τους επιστολές για τις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικού νόμου. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε ότι θα είναι μια θετική εξέλιξη να τεθούν ποσοτικοί στόχοι και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει χρονοδιάγραμμα.

(ΠΑ, 11/5/18)



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!