ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

2/5/18

Γιατί απορρίπτεται μία στις τρεις αιτήσεις για σύνταξη


Aπογοήτευση και όχι... σύνταξη λαμβάνει ένας στους τρεις ασφαλισμένους ο οποίος αιτείται σύνταξης, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, από τις 150.000 αιτήσεις ασφαλισμένων οι οποίες υποβλήθηκαν πέρυσι προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μόλις οι 100.000 ήταν έγκυρες.

Με άλλα λόγια, μόνο δύο στις τρεις αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ διεκπεραιώνονται, οδηγώντας στην καταβολή κύριας σύνταξης προς τους δικαιούχους.

Αντίθετα, μία στις τρεις απορρίπτεται, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι οι οποίοι τις υπέβαλλαν να μην παίρνουν τελικά σύνταξη.Ο βασικός λόγος της απόρριψής τους από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - είναι τα ελλιπή δικαιολογητικά.

Η σύγχυση την οποία έχουν προκαλέσει οι πολλές και καθυστερημένες εφαρμοστικές εγκύκλιοι του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και η κακή πληροφόρηση των ίδιων των ασφαλισμένων έχει οδηγήσει σε κύμα καταθέσεων αιτήσεων χωρίς, ουσιαστικά, καμία ελπίδα ικανοποίησης.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες αιτήσεων που απορρίπτονται λόγω ελλιπών δικαιολογητικών:

* Η πρώτη αφορά σε εκείνες τις αιτήσεις οι οποίες συνοδεύονται μεν από όλα τα δικαιολογητικά, αλλά αυτά τα δικαιολογητικά δεν στοιχειοθετούν την ύπαρξη συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οι αιτήσεις αυτές απορρίπτονται. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι, όταν ικανοποιήσουν (από άποψη χρόνου ασφάλισης κλπ.) τα κριτήρια της συνταξιοδότησης, θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά αίτηση στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουν μελλοντικά την εν λόγω παροχή.

* Η δεύτερη κατηγορία αιτήσεων που απορρίπτονται είναι εκείνες που δεν συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτές οι αιτήσεις απορρίπτονται προσωρινά, δηλαδή "παγώνουν" μέχρι ο ασφαλισμένος να φέρει τα δικαιολογητικά τα οποία λείπουν. Όταν ο ασφαλισμένος φέρει όλα τα δικαιολογητικά που του ζητούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, τότε οι αίτηση του παίρνει ξανά το δρόμο της εκκαθάρισης. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της σύνταξης.

(ΤΕ, 2/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!