Πλέονασμα €916 εκατ. στο πεντάμηνο του 2019 * Αυξήθηκαν κατά 2,1% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ * Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 1,45 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου * Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

3/5/18

Στον «πάγο» η έκδοση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση


Αλαλούμ επικρατεί στις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ. Ακόμα και οι δικαιούχοι που έχουν βεβαιώσεις για το χρόνο ασφάλισης από όλα τα Ταμεία και βεβαίωση μη οφειλής δεν μπορούν να λάβουν οριστική σύνταξη!

Περίπου 50.000 ασφαλισμένοι περιμένουν παραπάνω από 2 χρόνια για να λάβουν την οριστική σύνταξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος της μη έκδοσης των οριστικών συντάξεων είναι η έλλειψη λογισμικού στον ΕΦΚΑ. Οι οριστικές συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης με αίτηση από 13/05/2016 και μετά καθυστερούν πάνω από 2 χρόνια. Ατελέσφορη είναι και η παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη, που λέει πως το πρόβλημα δεν είναι οι συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, αλλά η έλλειψη μηχανογραφικού προγράμματος για να εκδοθούν οι συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016 με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης δεν έχουν πάρει οριστική απόφαση παρά μόνο την προσωρινή σύνταξη που ειδικά στη διαδοχική ασφάλιση είναι σημαντικά μικρότερη έναντι της οριστικής.Η προσωρινή σύνταξη είναι σαφώς μικρότερη από την οριστική με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα! Αξίζει να σημειωθεί πως η προσωρινή σύνταξη αποτρέπει αναδρομικά από την έκδοση οριστικών συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση.

Καθημερινά ο αριθμός των αιτηθέντων σύνταξη με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης μεγαλώνει. Οι περισσότερς αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα από τον Μάιο του 2016. Ο ΕΦΚΑ βγάζει συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως τις 15/05/2016.

Τέλος, ακόμα και ο ΟΑΕΕ «μπλοκάρει» την έκδοση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Συγκεκριμένα, όταν ο ΟΑΕΕ είναι ο τελευταίος φορέας δεν μεταβιβάζει το αίτημα συνταξιοδότησης σε προηγούμενο Ταμείο αν ο Ασφαλισμένος δεν έχει κλείσει τα 62. Παρόλο που έχει εκδοθεί Εγκύκλιος τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του ΕΦΚΑ που διευκολύνει την μεταβίβαση αιτήματος στο 60ο έτος εντούτοις οι υπηρεσίες του πρώην ΟΑΕΕ δεν εφαρμόζουν την Εγκύκλιο.

Πηγή: newsbomb.gr (ΠΕ, 3/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!