Απόφαση Ιεραρχίας: Οι κληρικοί να παραμείνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων * Στις 3 Δεκεμβρίου οι οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις * Εργάνη: Χάθηκαν 120.087 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,1% στο διαθέσιμο εισόδημα το 2017 * ΕΤΕΑΕΠ: Μειώθηκαν 50% οι εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ * ΤτΕ: Πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,6 δισ. από το Δημόσιο * Στα 6,46 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο * Αυξήθηκαν κατά 584.979 οι οφειλέτες του Δημοσίου * Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

24/5/18

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού τραπεζοϋπαλλήλων


Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι είχαν τον Μάιο του 2016 όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) – τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης, αλλά όχι και το νέο κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

Τον γόρδιο δεσμό της θεμελίωσης του πολυπόθητου δικαιώματος για πολλές εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους λύνει το ΣτΕ μετά από προσφυγή των συνδικαλιστικών συλλόγων των εργαζομένων.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΟΤΟΕ, με την 935/2018 απόφαση του ΣτΕ έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων μελών της, ότι ισχύουν οι ρυθμίσεις των καταστατικών του ΤΕΑΠΕΤΕ (πρώην Εμπορικής Τράπεζας), του ΤΑΠΤΠ (ALPHA BANK) και του ΛΑΚ (Τράπεζα Αττικής) σύμφωνα με τις οποίες το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, χωρίς να απαιτείται ταυτοχρόνως ούτε η συμπλήρωση του προβλεπόμενου σχετικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε η αποχώρηση από την υπηρεσία.Συνεπώς, σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση ως πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής στις 12.5.2016 (προ εφαρμογής νόμου Κατρούγκαλου) νοούνται και τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει μόνο τον απαιτούμενο από τις οικείες καταστατικές διατάξεις χρόνο ασφάλισης, κατά την ανωτέρω ημερομηνία και εξακολουθούν να παραμένουν στην εργασία τους.

Υπενθυμίζεται πως στον νόμο Κατρούγκαλου αναφερόταν πως ο ΕΦΚΑ χορηγεί προσυνταξιοδοτική παροχή στους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι 31/12/1992) του πρώην ΕΤΑΤ, εφόσον αυτοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της παροχής, έως την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, δηλαδή έως 12/5/2016. Όσοι δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, έχαναν την προσυνταξιοδοτική παροχή και δικαιούνταν μόνο προσαύξηση του ποσού της επικουρικής τους με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Για τις διατάξεις αυτές ακολούθησε ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, εναντίον της οποίας προσέφυγαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων. Με την ίδια απόφαση έληξε οριστικά και το θέμα που είχε προκύψει για τους ασφαλισμένους του τ. ΤΕΑΠΕΤΕ σχετικά με τη θεμελίωση του δικαιώματος στο ως άνω Ταμείο με 30 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, καθώς με την απόφασή του το ΣτΕ ρητά έκρινε ότι θεωρείται θεμελιωμένο το δικαίωμα μεταξύ άλλων και με την ως άνω προϋπόθεση.

(ΠΕ, 24/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!