Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

31/5/18

Έκπτωση φόρου για ατομικές αγροτικές επιχειρήσεις


Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα στο άρθρο 16 που αφορά στις μειώσεις φόρου που ισχύουν ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του εκάστοτε φορολογούμενου, ο αγρότης που ασκεί ατομική επαγγελματική δραστηριότητα, δικαιούται μείωσης φόρου.

Πότε θεωρείται κάποιος κατ’ επάγγελμα αγρότης

Κατ’ επάγγελμα αγρότες θεωρούνται όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, με δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι:

-Το εν λόγω φυσικό πρόσωπο είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης-Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα, τουλάχιστον στο 30% του συνολικού ετήσου χρόνου εργασίας του, ήτοι 525 και πλέον ώρες
-Επίσης θα πρέπει το συγκεκριμένο πρόσωπο, να κερδίζει το 50% των ετήσιων εισοδημάτων του από αγροτική απασχόληση.
-Θα είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική εκμετάλλευση με βάση τη νομοθεσία
-Θα τηρεί βιβλία με βάση τα λογιστικά πρότυπαΠροϋποθέσεις για τη μείωση φόρου

Όταν το εισόδημα αποκτάται από μισθωτή εργασία ή συντάξεις ή από ατομική αγροτική επιχείρηση, ταυτόχρονα με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου αναλογεί αποκλειστικά στοτμήμα του εισοδήματος, το οποίο προέρχεται από μισθούς ή συντάξεις ή/και ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόκτηση εισοδήματος που προέρχεται από μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με το εισόδημα που προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση, υπολογίζεται μείωση φόρου μόνο μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι η μείωση του φόρου, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 29 στο νόμο 4172/2013 για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφαρμόζεται μόνο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους, προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.

Πότε δεν ισχύει ο περιορισμός του 50%

Προσθέτουμε επίσης πως όταν ο αγρότης αποκτά εισόδημα τόσο από αγροτική δραστηριότητα όσο και από άλλη ατομική επιχείρηση, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, υπολογίζεται μόνο η προβλεπόμενη μείωση φόρου, βάσει του άρθρου 16 και μόνο στο εισόδημα, το οποίο προέρχεται από αγροτικό επάγγελμα. Σε περίπτωση μαζί με αγροτικά εισοδήματα προκύπτει και εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις, τότε η μείωση του φόρου αντιστοιχεί μόνο στο εισόδημα που προέρχεται από συντάξεις ή μισθωτή εργασία, αλλά και από αγροτικό επάγγελμα. Επί της ουσίας, σε αυτή την περίπτωση αναιρείται η υποχρέωση που επιβάλλει ότι το 50% του εισοδήματος θα πρέπει να προέρχεται από την ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα.

Πηγή: forologikanea.gr (ΠΕ, 31/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!