Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Τέσσερα φορολογικά "ραντεβού" για ιδιοκτήτες ακινήτων


Τέσσερα πολύ κρίσιμα ραντεβού θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Από τα ραντεβού αυτά εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό αν θα έχουν τακτοποιημένες τις υποθέσεις με την εφορία προκειμένου στο μέλλον να αποφύγουν προβλήματα όπως η επιβολή τσουχτερών προστίμων, τόκων εκπρόθεσμης καταβολής φόρων αλλά και φόρων για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ.

Ειδικότερα, τα ραντεβού που έχουν μπροστά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα εξής:

- απαλλαγή από τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων. Προκειμένου να μην φορολογηθούν για μισθώματα που δεν εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2017 θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν εκδώσει εναντίον του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Θα πρέπει στη συνέχεια με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα να επισκεφθούν το τμήμα Εισοδήματος της εφορίας και να ζητήσουν να τους "ξεκλειδώσουν” τον σχετικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης για το συγκεκριμένο ποσό ενοικίων που δεν εισέπραξαν. Αν δεν γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία τότε ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το σύνολο των δεδουλευμένων μισθωμάτων και να φορολογηθεί για αυτά κανονικά. Η αίτηση για το ξεκλείδωμα των κωδικών μπορεί να υποβληθεί έως και την τελευταία ημέρα πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων



- υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκπνέει στις 30 Ιουνίου ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα να δοθεί και φέτος παράταση δυο ή τριών εβδομάδων μέσα στον Ιούλιο. Το εισόδημα από μισθώματα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστές 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Για εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής είναι 15%, για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ο συντελεστής είναι 35% και για εισόδημα από 35.001 και άνω ο συντελεστής είναι 45%

- έγγραφή στο μητρώο ιδιοκτητών - εκμεταλλευτών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης κατοικιών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών διαμοιρασμού (π.χ. AirBnB). Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει στο taxisnet εντός του Ιουνίου και σε αυτήν θα πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά όσοι έχουν εισόδημα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η μη εγγραφή στο Μητρώο συνεπάγεται την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ. Το εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων φορολογείται κανονικά ως εισόδημα από ακίνητα με την κλίμακα που ισχύει για το εισόδημα από απλές μισθώσεις ακινήτων, δηλαδή με συντελεστές από 15% έως 45%.

- πληρωμή φετινού ΕΝΦΙΑ. Εντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μια ακόμη δόση έως τον Ιανουάριο 2019. Για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα του καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα οι οποίες θα είναι ευθυγραμμισμένες, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, με τις εμπορικές αξίες. Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου.

Πηγή: capital.gr (ΤΕ, 30/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!