Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

2/5/18

Έκπτωση φόρου για όσους προβούν σε δωρεές προς το Δημόσιο


Τη δυνατότητα να μειώσουν το φόρο εισοδήματος, που υποχρεούνται να αποδώσουν μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, έχουν όσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν σε χρηματική δωρεά προς το Δημόσιο. Πρόκειται για δωρεές προς πανεπιστημιακά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ιερούς ναούς, φορείς που εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς, όπως είναι τα ιδρύματα ή τα κληροδοτήματα, καθώς και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Προϋποθέσεις για να ισχύει η έκπτωση φόρου
Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση φόρου, με βάση την οποία η φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των χρηματικών δωρεών, είναι να υπερβαίνουν τα 100 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των δωρεών, δεν μπορεί να ξεπερνάει το 5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη δωρεά

Για να μπορέσει κάποιος να αποδείξει, ότι έχει πραγματοποιήσει ότι έχει όντως προβεί στη συγκεκριμένη δωρεά, και να αναγνωριστεί το ποσό της δαπάνης, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

- Απόδειξη είσπραξης του ποσού της δωρεάς, το οποίο εκδίδεται από το πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο υφίσταται ειδικός λογαριασμός του νομικού προσώπου για το συγκεκριμένο σκοπό. Η απόδειξη θα πρέπει να αναγράφει τα στοιχεία του δωρητή καθώς και εκείνου που δέχεται τη δωρεά, το ποσό της δωρεάς αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής και την υπογραφή του δωρητή, κατά περίπτωση.

- Απαιτείται επίσης βεβαίωση ή αντίγραφο από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου, από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού στα επίσημα βιβλία του φορέα, ο οποίος τη δέχεται.

- Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο, απαιτείται βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στον δωρεοδόχο.

Παροχή επιπλέον δικαιολογητικών

Παρ' όλ’ αυτά, η ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο δωρητής, έχει δικαίωμα να του ζητήσει να υποβάλει επιπλέον στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι η δωρεά εκπληρώνει μη κερδοσκοπικό – κοινωφελή σκοπό.

Δωρεά σε κοινωφελή ιδρύματα του εξωτερικού
Για περιπτώσεις δωρεών σε φορείς, οι οποίοι έχουν έδρα σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, εάν δεν προκύπτει από τα παραπάνω δικαιολογητικά ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της δωρεάς, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι οι αποδέκτες του ποσού εκπληρώνουν κοινωφελή σκοπό.

Πηγή: forologikanea.gr (ΤΕ, 2/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!