Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Τα πέντε ανοικτά φορολογικά μέτωπα της δ΄ αξιολόγησης


Κρίσιμες παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που από σήμερα μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ενώ από αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών. Στα καυτά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνεται:



- η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Το σχετικό προαπαιτούμενο έχει καθυστερήσει σημαντικά και στην παρούσα φάση γίνεται επεξεργασία των τιμών ζώνης που έχουν προτείνει οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόβλημα υπάρχει με περίπου 3.000 ζώνες όπου δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να προσδιοριστούν οι νέες αξίες με ορατό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο να ολοκληρωθεί τελικά τον Ιούνιο. Από αυτό εξαρτώνται άμεσα και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να συνεχίσει να αποφέρει ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 3,2 δισ ευρώ.

- η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το χαρτόσημο "προκειμένου να γίνει πιο φιλικό για το επιχειρηματικό περιβάλλον”. Στο τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή χαρτοσήμου καθώς και η κατάργησή του σε "περιοχές” που δεν αποφέρει φορολογικά έσοδα.

- η εκπόνηση μελέτης για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης. Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά δεν θα γίνουν αλλαγές στα τεκμήρια διότι θα προκαλέσουν μείωση των φορολογικών εσόδων

- η επιτάχυνση της επιστροφής φόρων στους φορολογούμενους καθώς και η αποπληρωμή άλλων οφειλών προς ιδιώτες προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά

- ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος και οδικού χάρτη για την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να πέσει και η πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων καθώς από αυτήν εξαρτώνται σημαντικές αποφάσεις, όπως ο χρόνος μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκδηλώσει την προτίμησή του στο να επισπευσθεί για ένα έτος η μείωση (το 2019 αντί για το 2018) με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα εκπληρώνονται χωρίς να απαιτείται αυτή η παρέμβαση να γίνει νωρίτερα από το χρόνο που έχει ψηφιστεί.

Πηγή: capital.gr (ΔΕ, 14/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!