Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1 δισ. στην εφορία τον Οκτώβριο * Στο 1,1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία τον Νοέμβριο * Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων και τον Νοέμβριο * Στα 7,6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα 11μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,3% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2018 * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο

30/5/18

Πώς θα αποφύγουν οι άνεργοι την εμφάνιση χρεωστικής δήλωσης


Την υποχρέωση να συλλέγουν αποκλειστικά χειρόγραφες αποδείξεις έχουν οι άνεργοι, προκειμένου να δικαιούνται της μείωσης φόρου που ορίζεται από τον νόμο και συγκεκριμένα στο άρθρο 16 του νόμου 4172/2013. Διευκρινίζουμε ότι οι άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δεν υποχρεούνται να πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Σε διαφορετική περίπτωση, κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους φοροτεχνικούς θα εμφανιστεί χρεωστική η δήλωση (εφόσον δεν υφίστανται χειρόγραφες αποδείξεις).

Θυμίζουμε ότι σχετική διευκρίνιση αναφορικά με την υποχρέωση των ανέργων να υποβάλλουν χειρόγραφα τις αποδείξεις δαπανών, τις οποίες έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αναφοράς, υφίσταται στην ΠΟΛ 1005 του 2007.Επομένως, οι υπόχρεοι, οφείλουν να έχουν συλλέξει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων, για την απόκτηση αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών στην Ελλάδα ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η διαφορά του φόρου εισοδήματος και ο υπολογισμός του φόρου που την επιβαρύνει, στην περίπτωση των ανέργων γίνεται σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του νόμου 4172/2013.


Οι δαπάνες που υπολογίζονται

Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών λαμβάνονται υπόψη, εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

Αλκοολούχα ποτά και καπνός.

Ένδυση και υπόδηση.

Στέγαση (εξαιρουμένων των ενοικίων).

Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.

Επικοινωνίες.

Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

Εκπαίδευση.

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Πηγή: forologikanea.gr (ΤΕ, 30/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!