Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ποιες αλλαγές έρχονται σε νόμο Κατσέλη και Εξωδικαστικό


Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια
Οι επερχόμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη και οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν.4469/2017) θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και θεσμών, ώστε, αύριο Τετάρτη, τα θέματα να μεταφερθούν προς συζήτηση, σε ανώτατο επίπεδο. Συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, έγινε και χθες, ωστόσο ήταν διαδικαστική και περιορίστηκε στην υποβολή στοιχείων για την εξέλιξη των δύο νόμων.

Κατά κύριο λόγο, στόχος των παρεμβάσεων στο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, οι οποίες σημειωτέον έχουν συμφωνηθεί σε πρώτο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι η αποτροπή των στρατηγικά κακοπληρωτών στο να βρίσκουν καταφύγιο στο νόμο, αλλά και η απλούστευση των διαδικασιών υπαγωγής, όσων πληρούν τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση για τη μείωση των δικαιολογητικών που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση.

Στο πλαίσιο «θωράκισης» του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να αίρεται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου, αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο οφειλέτης έχει πραγματική οικονομική αδυναμία ή την προφασίζεται.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα αίρεται η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις (σ.σ. σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αρθεί η αναστολή των διωκτικών μέτρων θα πρέπει το δικαστήριο να εκδώσει σχετική απόφαση), ενώ εντός 30 ημερών από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ο αιτών θα πρέπει να ζητήσει νέα δικάσιμο. Διαφορετικά δεν θα έχει δικαίωμα υπαγωγής.

Με τις επικείμενες τροποποιήσεις, θα απορρίπτονται από τις πρόνοιες του νόμου όσοι μετά από δύο αναβολές της εκδίκασης δεν εμφανιστούν στο δικαστήριο και θα τίθενται εκτός νόμου όσοι διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας για το διάστημα που η οφειλή τους είχε "παγώσει" οι οφειλέτες που στη συνέχεια τίθενται εκτός νόμου, ενώ θα εισαχθεί και διάταξη με την οποία θα απαλλάσσεται ο πρωτοφειλέτης, αν το πλάνο αποπληρωμής των χρεών αναλάβει εγγυητής του οφειλέτη.

Επί των παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση της διαδικασία, θα προβλεφτεί ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον νόμο θα προσκομίζουν στο δικαστήριο οι πιστωτές.

Σ' αυτό τη θεματολογία της διαπραγμάτευσης, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν πρόκειται να υπάρξουν «επιπλοκές» μεταξύ των δύο πλευρών καθότι οι αλλαγές, στο γενικό τους πνεύμα είναι προσυμφωνημένες. Άλλωστε, ότι θα υπάρξουν αλλαγές το ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.



Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Σε ό,τι αφορά το νόμο 4469/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός), θα συζητηθεί το θέμα μείωσης των δικαιολογητικών που συνοδεύουν υποχρεωτικά την αίτηση υπαγωγής, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν από την ηλεκτρονικού πλατφόρμα του νόμου. Τα δικαιολογητικά αυτά, είναι κατά κύριο λόγο φορολογικής φύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται από τους θεσμούς το «πράσινο φως» ώστε να μην κατατίθενται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (E1).

2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013).

3. Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3).

4. Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.

5. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

6. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους.

7. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων(ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου φορολογικού έτους.

8. Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

9. Καταστάσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

10. Καταστάσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός των τελευταίων τριών μηνών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Σε θετικό και ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με την Ντανιέλ Νούι, χθες στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) έδωσε τα εύσημα στους τραπεζίτες για το αποτέλεσμα των stress test και έδειξε ικανοποιημένη και από τα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως με τον περιορισμό των διαγραφών, εργαλείο που κυριάρχησε στην μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων το 2017 και είχε προκαλέσει την αντίδραση του SSM.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέφεραν για μία ακόμη φορά τις δρομολογημένες κινήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2018, με σκοπό την μείωση των NPLs, στις οποίες περιλαμβάνονται:

- Οι πλειστηριασμοί, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο και μετά

- Οι δρομολογημένες αλλά και οι νέες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με και χωρίς εξασφαλίσεις

- Η από κοινού αντιμετώπιση των εταιρικών κοινοπρακτικών δανείων, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί από περισσότερες από δύο τράπεζες

- Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων, τα οποία θα ενταθούν τους επόμενους μήνες πόσω μάλλον μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test και

- Η αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταφερθούν στις ειδικές εταιρείες διαχείρισης

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM να μειώσουν έως το τέλος του 2018 στα 81,4 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και στα 52 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να καταθέσουν στο εποπτικό όργανο της ΕΚΤ νέα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων με ορίζοντα έως το τέλος του 2020.

Πηγή: euro2day.gr (ΤΡ, 15/5/18)



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!