Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Επίδομα παιδιού: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη β΄ δόση


Επειδή ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η διαδικασία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2018, δίνεται η δυνατότητα, να ολοκληρωθεί νωρίτερα και η διαδικασία υποβολής του νέου εντύπου Α21 και κατόπιν να κριθούν οι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού 2018, που θα χορηγεί από εδώ και πέρα ο νέος φορέας του δημοσίου, ΟΠΕΚΑ (opeka.gr).

Το νέο έντυπο Α21, του οποίου ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), αναμένεται πως θα είναι έτοιμο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τη χορήγηση του νέου επιδόματος.

Στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε στη β’ καταβολή της δόσης της συγκεκριμένης παροχής, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαϊου, να έχει εκκαθαριστεί το πρώτο μέρος των καινούργιων αιτήσεων. Το νέο Α21 αναμένεται να είναι πιο εύχρηστο για τους πολίτες και να συνδράμει στο να περιοριστεί η γραφειοκρατία με την υποβολή δικαιολογητικών, που ισοδυναμούσε με ταλαιπωρία, κατά τα προηγούμενα έτη.



Το νέο επίδομα παιδιού ξεκίνησε να καταβάλλεται από τις 29 Μαρτίου, όπου και δόθηκε η α΄ δόση σε 727.265 οικογένειες. Οι δικαιούχοι προέκυψαν με βάση όσους είχαν επιλεχθεί πέρσι για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία αντικατέστησε φέτος, το επίδομα παιδιού.

Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος, νωρίτερα από πέρσι, δίνει την ευκαιρία στο νεοσύστατο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) να πετύχει πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντοπισμού των νέων δικαιούχων του επιδόματος παιδιού, με βάση τα πιο πρόσφατα εισοδήματα, αυτά του 2017.

Ωστόσο, αν καθυστερήσει και άλλο η έναρξη υποβολής των νέων Α21 και δεν προστρέξουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν δηλώσεις και Α21 (εφόσον ανοίξει άμεσα), υπάρχει ο κίνδυνος να πληρωθούν ακόμη και κάτω των 200.000 δικαιούχων. Όσοι ολοκληρώσουν την υποβολή μετά την «κρίσιμη» αλλά άγνωστη ημερομηνία υπολογισμού των εκκαθαρισμένων Α21, θα αναμένουν να πληρωθούν τον Ιούλιο μαζί με την γ΄δόση.

Πηγή: newsbomb.gr (ΤΕ, 2/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!