Κυριακή 6 Μαΐου 2018

ΕΦΚΑ: Εβδομάδα ειδοποιητηρίων από τη Δευτέρα 7/5


Εβδομάδα ειδοποιητηρίων ασφάλισης και συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών είναι αυτή που ξεκινά από τη Δευτέρα 7/5, καθώς το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζεται να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη διαδικασία, η οποία αφορά σε περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες).

Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ένα οκτάμηνο, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ολοκληρωθεί η υποβολή και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς, βάσει των οποίων υπολογίζονται πια οι ασφαλιστικές εισφορές.



Η ανάρτηση του ειδοποιητηρίου εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Εάν υπάρχει χρεωστικό υπόλοιπο, τότε θα δίνεται περιθώριο έως 31 Μαΐου για να καταβληθεί από τους ασφαλισμένους η πρώτη δόση της εκκαθάρισης. Το εκκαθαριστικό όμως θα περιέχει και τις εισφορές του Μαρτίου, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν έως την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Μαΐου. Οι ασφαλισμένοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά εισφορών, επειδή το εισόδημά τους πέρσι, ήταν υψηλότερο από εκείνο του 2016, θα μπορούν να το κάνουν σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, όσοι θα έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, το ποσό που τους οφείλεται θα επιστραφεί εφάπαξ. Εάν όμως ο ασφαλισμένος το επιθυμεί, θα μπορεί το ποσό αυτό να παραμείνει στον λογαριασμό του και να συμψηφιστεί με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές που ο ίδιος θα πρέπει να καταβάλλει στον ΕΦΚΑ.

(ΚΥ, 6/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!