Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

23/5/18

6+1 απλά βήματα για να αποφύγετε τη συσσώρευση οφειλών


Στην αρχή, όλοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά πριν το καταλάβουν βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες οφειλές που ξαφνικά δεν ξέρουν πώς να αποπληρώσουν. Πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια, δόσεις αυτοκινήτου, λογαριασμοί…

Η λίστα είναι μεγάλη αλλά δεν χρειάζεται να είναι τρομακτική. Τα βήματα για να αποφύγετε τη «χιονοστιβάδα» χρέους είναι απλά αρκεί να κάνετε τις σωστές επιλογές:

Πληρώστε τους λογαριασμούς στην ώρα τους κάθε μήνα
Ακούγεται αυτονόητο αλλά είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή. Το «καθαρό» ιστορικό πληρωμών, όχι μόνο στα τραπεζικά δάνεια αλλά και στους υπόλοιπους λογαριασμούς, είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγετε επιπρόσθετες χρεώσεις, πρόστιμα ακόμα και κατασχέσεις.

Βάλτε σε προτεραιότητα τους λογαριασμούς σας
Υπάρχουν μήνες που δεν θα μπορείτε να πληρώσετε όλα τα χρέη στην ώρα τους. Επομένως, οι οφειλές και τα χρέη που έχουν το μεγαλύτερο κόστος σε περίπτωση καθυστέρησης θα πρέπει να μπουν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας.Μη συσσωρεύετε πολύ χρέος
Η ισορροπία είναι το παν. Οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια δεν πρέπει να μένουν ανεξέλεγκτα. Βρείτε ένα πλάνο ώστε να αποπληρώνετε σταθερά (έστω και σταδιακά), κάθε μήνα, το συνολικό χρέος πριν βγει εκτός ελέγχου.

Κάντε καλή διαχείριση των χρημάτων σας
Αν δεν διαχειρίζεστε σωστά τα χρήματα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθείτε υπερχρεωμένοι χωρίς να το καταλάβετε.

Σκεφτείτε το διπλά πριν αναλάβετε νέα έξοδα
Κάθε νέο έξοδο, είτε πρόκειται για μια αναβάθμιση του προγράμματος του τηλεφώνου σας είτε πρόκειται για την αγορά ενός αυτοκινήτου, θα έχει σίγουρα επίπτωση στα οικονομικά σας. Πολύ συχνά αναλαμβάνουμε νέα έξοδα χωρίς να σκεφτούμε πώς ακριβώς αυτά θα επηρεάσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Πριν, λοιπόν, αναλάβετε ένα νέο έξοδο σκεφτείτε προσεκτικά τι αντίκτυπο θα έχει στον προϋπολογισμό σας.

Αν δυσκολεύεστε με τα χρήματα, παραδεχτείτε το
Αν τα εισοδήματά σας είναι λίγα και τα πράγματα έχουν «σφίξει», παραδεχτείτε το, μην στρέφεστε στις πιστωτικές κάρτες. Προσπαθήστε να μειώσετε τις δαπάνες και να τα «βγάλετε πέρα» με αυτά που έχετε. Εκμεταλλευτείτε ένα χόμπι που ενδεχομένως μπορεί να αποφέρει χρήματα, βρείτε μια δεύτερη δουλειά και γενικά μια νέα πηγή εισοδήματος.

«Χτίστε» υγιείς συνήθειες αποταμίευσης
Η σωστή και συστηματική αποταμίευση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια όταν έρθει μια «δύσκολη μέρα», όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η ανεργία ή μια ασθένεια.

Πηγή: money-money.gr (ΤΕ, 23/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!