Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Τα 4 εργαλεία των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων


Το «στοίχημα» των 14 δισ. ευρώ έχουν βάλει το 2018 οι τράπεζες όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) –στόχος διόλου ευκαταφρόνητος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η στόχευση για το προηγούμενο έτος ήταν 8,9 δισ. ευρώ.

Για να πετύχουν τον στόχο αυτό, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα βασικά εργαλεία:

Πλειστηριασμοί: Οι διοικήσεις και οι επόπτες έχουν ποντάρει πολλά στην εύρυθμη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «πήρε μπροστά» ουσιαστικά στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέσω των πλειστηριασμών υπολογίζουν οι διοικήσεις να μειώσουν τα NPEs κατά 10,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Βέβαια, τα περισσότερα ακίνητα (80%) μέχρι σήμερα τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες για να κρατήσουν το επίπεδο των τιμών και να δημιουργήσουν ενδιαφέρον στους (ξένους κυρίως) επενδυτές.



Ρυθμίσεις: Το σημαντικό πλεονέκτημα των πλειστηριασμών, όμως, είναι ότι λειτουργούν ως «μαστίγιο» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι αναλογούν στο 30% περίπου των συνολικών κόκκινων οφειλετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, περίπου το 1/3 των δανείων που φτάνουν στην πλατφόρμα ρυθμίζονται, με τους οφειλές να σπεύδουν να γλιτώσουν το ακίνητό τους από το σφυρί έστω και την τελευταία στιγμή.

Εν των μεταξύ, ο εποπτικός μηχανισμός SSM ασκεί πιέσεις στις τράπεζες να δώσουν ισχυρότερα κίνητρα σε όσους οφειλέτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούν τη λύση «split mortage» το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία και προβλέπει διαχωρισμό των στεγαστικών δανείων σε βιώσιμο μέρος (που εξυπηρετείται) και σε μη βιώσιμο (που διαγράφεται).

Πωλήσεις: Επισπεύδουν οι τράπεζες τις προσπάθειές τους για πώληση εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων σε «πακέτα» σε εξειδικευμένα funds. Ήδη έχουν ξεκινήσει από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με πολυετή καθυστέρηση πληρωμών και σταδιακά θα επεκταθούν και σε ενυπόθηκα μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Διαγραφές: Το βάρος μετατίθεται από τις διαγραφές, που χρησιμοποιήθηκαν πολύ από τις τράπεζες τα προηγούμενα έτη και μεταφέρεται στα τρία παραπάνω εργαλεία. Έως το τέλος του 2019, προγραμματίζονται διαγραφές ύψους 10,6 δισ. ευρώ, με έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια (5,9 δισ.) και λιγότερο στα καταναλωτικά (2,4 δισ.) και τα στεγαστικά (2,2 δισ.).

Αυτό που μένει να φανεί, είναι κατά πόσο θα αποδώσουν τα τέσσερα παραπάνω εργαλεία -κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και από το κατά πόσο θα εξαναγκαστούν οι στρατηγικοί αποπληρωτές να κάνουν την εμφάνισή τους στο γκισέ.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ, 28/5/18)



Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!