Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Τρεις δηλώσεις σε 40 ημέρες για τη διατήρηση των …κεκτημένων


Και μία και δύο και τρεις διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν κατά νου μια σειρά από προθεσμίες οι οποίες αν χαθούν θα κοστίσουν. Διακυβεύεται και το επίδομα τέκνων αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Έτσι, εκατομμύρια πολίτες καλούνται κατά σειρά να υποβάλλουν πρώτον τη φορολογική δήλωση, δεύτερον το καινούργιο έντυπο Α21 για το επίδομα παιδιού και τρίτον μια νέα αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Κατά σειρά, οι προθεσμίες που θα πρέπει να τηρηθούν είναι οι εξής:



1. Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου. Προφανώς υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης καθώς προς το παρόν υπάρχει περιορισμένη ανταπόκριση από τους φορολογούμενους. Μέχρι και χθες, είχαν υποβληθεί μόλις 846.492 σε σύνολο περίπου 6,3 εκατομμυρίων. Δηλαδή, μέχρι και χθες είχαν ανταποκριθεί μόλις οι 13 στους 100. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η προθεσμία θα παραταθεί κατά τουλάχιστον 15 ημέρες.

2. Οι γονείς με παιδιά έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν να υποβάλλουν το ταχύτερο τη φορολογική τους δήλωση προκειμένου να εισπράξουν και αυτοί τη δεύτερη δόση του επιδόματος τέκνων η οποία προγραμματίζεται να καταβληθεί στο διάστημα από 25-27 Ιουνίου. Η αρμοδιότητα για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων πέρασε στον ΟΠΕΚΑ ο οποίος είναι ο διάδοχος του ΟΓΑ. Αποφασίστηκε ότι φέτος θα υπάρξει ξεχωριστή πλατφόρμα για την υποβολή των εντύπων Α21. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πλατφόρμα θα ανοίξει φέτος στις 25 Μαΐου. Οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις (αφού έχουν υποβάλλει προηγουμένως τη φορολογική τους δήλωση) μέχρι τις 20 Ιουνίου προκειμένου να εισπράξουν κανονικά τη 2η δόση. Αν δεν προλάβουν τη συγκεκριμένη προθεσμία, τότε το νέο χρονικό περιθώριο θα είναι 20η Ιουλίου και όσοι έχουν υποβάλει δήλωση μέχρι τότε θα μπορούν να εισπράξουν την 3η δόση του επιδόματος τέκνων η οποία θα καταβληθεί στο χρονικό διάστημα από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου.

3. Η ΗΔΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση για να προειδοποιήσει τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ότι δεν αρκούν οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για να διατηρήσουν τις φθηνές χρεώσεις και πέραν της 1ης Αυγούστου. Μέχρι τότε, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κάνει νέες αιτήσεις προκειμένου να κριθεί αν δικαιούνται ή όχι το φθηνό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων του 2018. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι «κινητή». Δηλαδή, έχει οριστεί ότι οι νέες δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν (μέσω της πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης) μέσα σε έναν μήνα από την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αν η προθεσμία παραταθεί για τις 15 Ιουλίου, τότε προφανώς θα παραταθεί και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Πηγή: fpress.gr (ΤΡ, 22/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!