Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Διασταυρώσεις της Εφορίας για επιτηδευματίες που δηλώνουν υψηλές δαπάνες στο Ε3


Τον έλεγχο της Εφορίας θα πρέπει να αναμένουν τους επόμενους μήνες όσοι από το 1 εκατομμύριο των επιτηδευματιών και επιχειρηματιών δηλώσουν στο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος υπέρογκο και αναιτιολόγητο ύψος δαπανών για το 2017 ώστε να μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη τους και άρα και τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν.

Τα πράγματα βέβαια θα είναι πολύ χειρότερα, καθώς επισύρουν και πρόστιμα, για όσους εντοπιστούν να δηλώνουν εικονικές δαπάνες με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Ως γνωστόν στις τρέχουσες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν το νέο έντυπο Ε3 το οποίο στον "Πληροφοριακό Πίνακα" ζητεί από τους υπόχρεους τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων αναλυτική, και μάλιστα αναδρομικά, καταγραφή των δαπανών που έκαναν το 2017, όπως λογαριασμοί τηλεφώνων, ρεύματος, ενοίκια, διαφήμιση κλπ.



Μετά το τέλος της υποβολής των δηλώσεων έρχεται η ώρα των διασταυρώσεων. Με βάση αυτές όσοι επιτηδευματίες ή επιχειρηματίες εμφανίσουν ανά επαγγελματικό κλάδο πάνω από το μέσο όρο των δαπανών θα βρεθούν αυτόματα στο στόχαστρο της Εφορίας και αρκετοί θα επιλεγούν δειγματοληπτικά για φορολογικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό, που ως αποκλειστικό στόχο έχει την πάταξη της φοροδιαφυγής που ενδημεί στους επιτηδευματίες και σε επιχειρήσεις, στο υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να συσταθεί σύντομα ομάδα εργασίας ώστε να αναλάβει για λογαριασμό της ΑΑΔΕ την αλλαγή της νομοθεσίας με τη μετάβαση από το σημερινό χειρόγραφο σύστημα των τιμολογίων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και στην ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από το 2019. Ολες οι δαπάνες και τα τιμολόγια που θα εκδίδονται από του χρόνου θα είναι, για τους υπόχρεους βιβλίων εσόδων-εξόδων, σε ηλεκτρονική μορφή, όπως σε ηλεκτρονική μορφή θα τηρούνται οι δαπάνες στα βιβλία.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνονται διασταυρώσεις των δαπανών σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς να απαιτούνται επισκέψεις των εφοριακών στην έδρα μιας επιχείρησης ζητώντας για έλεγχο τα βιβλία της, ενώ την ίδια ώρα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ θα εντοπίζουν αμέσως πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Πηγή: newpost.gr (ΔΕ, 21/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!