Παράταση υποβολής επιχειρηματικών αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο έως 25/11 * Στο 1,8% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο * Τσίπρας: Τον Οκτώβριο του 2019 οι εκλογές * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,9% η ανεργία τον Αύγουστο * Αυξημένο κατά 1,089 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο * Στα 2,61 δισ. μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Αύγουστο * ΕΡΓΑΝΗ: Έως 15/11 η υποβολή του Ε4 * ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 14/11

16/5/18

Πώς θα αποκτήσουν ξανά ασφαλιστική ενημερότητα 295.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες


Τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά ασφαλιστική ενημερότητα έχουν περίπου 295.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, εφόσον αρχίσουν έως τις 31 Μαΐου να καταβάλλουν τις εισφορές για το 2017. Την ίδια στιγμή, το «γαϊτανάκι» των υποσχέσεων για τυχόν βελτίωση των -νομοθετημένων για το 2019- μειώσεων στις συντάξεις συνεχίζεται, με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων για τον Νοέμβριο (με την κατάθεση του Προϋπολογισμού) και να ανακοινώνει ότι έχει προαποφασιστεί για του χρόνου η δωρεάν παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το 25,6% από το σύνολο του 1.155.354 ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών πέρυσι δεν κατέβαλε καμία εισφορά στον ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι αυτοί εδώ και μήνες είναι χωρίς δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας.Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, στερούνται μιας σειράς δυνατοτήτων εξαιτίας της αδυναμίας λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας, όπως του δικαιώματος μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες οι οποίοι δεν πλήρωσαν καμία εισφορά το 2017 μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα, εφόσον έως τις 31 Μαΐου καταβάλουν την πρώτη δόση από τις οφειλές τους.

Συνολικά, μπορούν να αποπληρώσουν τις περσινές εισφορές μέσα σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Την ώρα, όμως, που οι ασφαλισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις και «θα» για ενδεχόμενες βελτιώσεις στις νομοθετημένες για το 2019 μειώσεις στις συντάξεις (έως και 18% επί της προσωπικής διαφοράς).

Τον Νοέμβριο

Ο αρμόδιος υφυπουργός, χθες, δήλωσε επί της ουσίας ότι τα πάντα θα κριθούν τον Νοέμβριο -με την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού- και πάντα βάσει των επιτευγμάτων που θα έχουν καταγραφεί στο «κυνήγι» των πλεονασμάτων. Εκτίμησε δε ότι στον ΕΦΚΑ το πλεόνασμα μπορεί φέτος να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Εφόσον η εκτίμηση επαληθευτεί, «θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να διαχειριστεί τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο», όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Σαν παράδειγμα των κυβερνητικών προθέσεων, ο υφυπουργός γνωστοποίησε την απόφαση που ήδη έχει ληφθεί για την παροχή 250.000.000 ευρώ το 2019, με στόχο τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους λαμβάνουν συντάξεις έως 700 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: Δημοκρατία (ΤΕ, 16/5/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!