Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Έως και δύο συντάξεις θα χάσουν το 2019 οι συνταξιούχοι


Τίτλοι τέλους έπεσαν χθες στα σενάρια που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα και ήθελαν την κυβέρνηση να συζητεί αλλά και να παζαρεύει με τους δανειστές το «πάγωμα» για έξι μήνες της μείωσης κατά 18% των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται κατεβάζοντας παράλληλα και τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο μέτωπο των συντάξεων ο προγραμματισμός δεν αλλάζει. Το υπουργείο Εργασίας θα κρατήσει «κρυφές» τις περικοπές μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Ο επανυπολογισμός, αν και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%, δεν θα αποκαλυφθεί στους συνταξιούχους παρά μόνον όταν στα τέλη του χρόνου θα εισπράξουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019. Εκατοντάδες χιλιάδες θα υποστούν πολύ μεγάλο αιφνιδιασμό, καθώς οι περικοπές θα φτάσουν στο 18%. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν μέχρι και δυο συντάξεις. Αυτή τη φορά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα τη γλιτώσουν, καθώς το ανώτατο πλαφόν μείωσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε συνταξιούχους με σημερινό ατομικό εισόδημα της τάξεως των 700-750 ευρώ τον μήνα.

Στους 100 συνταξιούχους μείωση θα υποστούν οι 80, περίπου οι 7-8 θα έχουν μια αύξηση στις αποδοχές τους, η οποία όμως δεν θα καταβληθεί παρά σε πέντε ετήσιες δόσεις, ενώ περίπου 12-13 στους 100 θα διαπιστώσουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους θα παραμείνει αμετάβλητο.



Το χρέος
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο του χρέους, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως οι συζητήσεις εντός της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει, κάτι που απέδωσε στις αντιρρήσεις της Γερμανίας για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους (σ.σ. επιμήκυνσης των πληρωμών χρέους) κάθε φορά που η ελληνική ανάπτυξη δεν πιάνει τα επιθυμητά επίπεδα.

«Οι Γερμανοί θέλουν να είναι υπό όρους η σύνδεση. Αυτό, κατά την άποψή μας και κατά την άποψη των τεσσάρων θεσμών, είναι εναντίον του πνεύματος της απόφασης του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας Γερμανός, Φιλανδός ή Αυστριακός υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών , δείχνοντας πως η συζήτηση αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει ακόμα πολλή δρόμο.

Τηλεδιασκέψεις
Στο μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν πυρετό τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e-mail με τους δανειστές λίγες ημέρες πριν την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, για τον δεύτερο και πλέον καθοριστικό γύρο της τέταρτης αξιολόγησης. Στις συζητήσεις που γίνονται οι δύο πλευρές επιχειρούν να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα προαπαιτούμενα με χαμηλό βαθμό δυσκολίας δίνοντας περισσότερο χρόνο στα μεγάλα και «ακανθώδη» ζητήματα. Προεργασία γίνεται και για τα δύσκολα προκειμένου στο Euro Working Group της 14ης Μαΐου να υπάρχει αναλυτική εικόνα για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων. Από εκεί θα φανεί αν θα υπάρξει «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπως τουλάχιστον ευελπιστούν οι Βρυξέλλες…

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα τα οποία συζητήθηκαν με τους δανειστές για τα οποία ασκήθηκαν πιέσεις για την άμεση ολοκλήρωση τους, μεταξύ αυτών, ήταν τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού με σκοπό την ένταξη περισσοτέρων ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και αγροτών, οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για υπαγωγή στο νόμο περιπτώσεων που έχουν πραγματική ανάγκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλύπτουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που έχουν ορισθεί.

Πηγή: news.gr (ΠΑ, 4/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!