Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Τι να γράψετε στις αιτήσεις για επιστροφή των παράνομων μειώσεων στις κύριες συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω


Αιτήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι για να πιέσουν την κυβέρνηση στην επιστροφή των παράνομων μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

Οι αιτήσεις πρέπει να επανυποβληθούν ακόμη και από όσους είχαν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη φορά η αίτηση θα έχει το χαρακτήρα όχλησης και υπενθύμισης της πρώτης αίτησης, με την υποσημείωση ότι ο νόμος ορίζει πως εντός 20ημέρου οι υπηρεσίες οφείλουν να απαντήσον αρνητικά ή θετικά στο αίτημα. Αν το 20ήμερο αυτό έχει παρέλθει και δεν έχουν απάντηση, τότε οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να επανυποβάλουν το αίτημα αναγράφοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου της πρώτης αίτησης που έκαναν και ζητώντας απάντηση για τις παράνομες μειώσεις.

Σημειώνεται ότι η διόρθωση των παράνομων κρατήσεων στις επικουρικές με το νόμο 3986/2011 έγινε ακριβώς επειδή το υπουργείο Εργασίας -και κυρίως το επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ)- είχαν δεχτεί τεράστιο όγκο αιτημάτων που αποδείκνυαν ότι τους έκλεβαν στη σύνταξη. Το υπουργείο αναγκάστηκε να διορθώσει την παρανομία, όταν πριν από μήνες έλεγε ότι δεν υφίσταται ζήτημα επιστροφών. Να, όμως, που άλλαξε στάση όταν είδε την παρανομία να παίρνει διαστάσεις και να πέφτουν σωρηδόν οι αιτήσεις αγανακτισμένων συνταξιούχων.

Το ίδιο θα γίνει –αργά ή γρήγορα- και με τις παράνομες μειώσεις των κύριων συντάξεων, που είναι και πολλαπλάσια τα ποσά επιστροφών.

Ανεπίσημα, το υπουργείο Εργασίας λέει ότι «δεν θα επιστραφούν ποσά», εξηγώντας ότι το κόστος είναι μεγάλο. Ομως αναγνωρίζει ότι επιβάλλεται μείωση με «καπέλο» στις συντάξεις. Για το λόγο αυτό όσο πιο πολλές είναι οι αιτήσεις τόσο πιο γρήγορα θα αναγκαστούν να αλλάξουν «τροπάριο» και να βρούν λύση για να σταματήσουν οι παράνομες μειώσεις του νόμου 4093 και της ΕΑΣ από τις κύριες συντάξεις.



Τι γράφετε στις δύο αιτήσεις
1. Διακοπή και επιστροφή παράνομων μειώσεων νόμου 4093/2012 στο άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ ή πάνω από 1.300 μετά την αφαίρεση των περικοπών της ΕΑΣ, και νόμων 4024 και 4051:

• Οι συνταξιούχοι που είχαν μικτό άθροισμα κύριας και επικουρικής, ή και μερίσματος πάνω από 1.000 ευρώ ή 1.300 ευρώ ως τις 31/5/2016, θα πρέπει να υποβάλουν (σ.σ.: και αν έχουν υποβάλει, να επανυποβάλουν) αίτηση στον ΕΦΚΑ ή στο Γενικό Λογιστήριο, ζητώντας «να επανυπολογιστεί η μείωση του νόμου 4093/2012 επί του πραγματικού αθροίσματος της μικτής σύνταξης που λαμβάνω από 1ης/6/2016 και μετά. Λόγω περικοπής της επικουρικής μου, ή κατά περίπτωση και του μερίσματος του ΜΤΠΥ, το νέο άθροισμα είναι μικρότερο αλλά η μείωση ν. 4093 επιβάλλεται στο ποσό κύριας σύνταξης με βάση το παλιό και μεγαλύτερο άθροισμα σύνταξης. Εάν μετά το νέο καθορισμό του πραγματικού αθροίσματος, αποδειχθεί ότι το ποσοστό μείωσης του ν. 4093 στην κύρια σύνταξη δεν είναι στην ίδια κλίματα με αυτή που είχα έως 31/5/2016, τότε το επιπλέον ποσό της μείωσης που μου επιβάλλεται, οφείλετε να μου το επιστρέψετε αναδρομικά από 1ης/6/2016 έως την ημερομηνία της αίτησης, ή της επανυποβολής της».

2. Διακοπή και επιστροφή της ΕΑΣ σε κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων άνω των 1.400 ευρώ μικτά:
* Οι συνταξιούχοι που έχουν 1.400 ευρώ μικτά από κύρια σύνταξη, ή από άθροισμα δυο ή περισσότερων κύριων συντάξεων (π.χ. κύρια σύνταξη γήρατος και κύρια σύνταξη χηρείας), θα πρέπει να υποβάλουν ή και να επανυποβάλουν αίτηση-όχληση στον ΕΦΚΑ ή στο Γενικό Λογιστήριο (αν είναι από το Δημόσιο), με την οποία θα πρέπει να ζητήσουν την εφαρμογή της απόφασης 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει ότι η κράτηση ΕΑΣ 3% έως 14% θα πρέπει να διακοπεί. Στην αίτηση θα πρέπει να γράψουν (ενδεικτικά) ότι «βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου 244/2017, η υπηρεσία απονομής συντάξεων υποχρεώνεται να σταματήσει την επιβολή της κράτησης ΕΑΣ στην κύρια σύνταξή που λαμβάνω από το φορέα σας (σ.σ.: ή στο άθροισμα κύριων συντάξεων) και υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ μικτό ποσό μηνιαίως. Αξιώνω ταυτόχρονα να μου επιστραφούν οι μειώσεις που μου επιβλήθηκαν από την ΕΑΣ, για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017 έως και σήμερα».

Τα υποδείγματα των δύο αιτήσεων δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις». Αυτά θα πρέπει να αναζητήσουν οι συνταξιούχοι από τα Ταμεία τους.

Για να μην υπάρχει σύγχυση, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, τραπεζών και άλλων φορέων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.λπ.) θα κάνουν την αίτηση εκεί που είναι το παλιό τους Ταμείο, δηλαδή στο πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, της περιοχής τους, που τώρα έχουν «ταμπέλα» ΕΦΚΑ.

Οι συνταξιούχοι Δημοσίου Νομού Αττικής θα πρέπει να κάνουν την αίτηση είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην πλατεία Κάνιγγος είτε και στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους, αν τους επιτραπεί διότι οι συντάξεις Δημοσίου δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως στον ΕΦΚΑ και οι εκκρεμείς υποθέσεις και αιτήσεις διαχειρίζονται προς το παρόν από το ΓΛΚ.

Οι συνταξιούχοι άλλων αστικών κέντρων, πόλεων και περιφέρειας γενικότερα, θα πρέπει να κάνουν την αίτηση στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους, είτε προέρχονται από το ΙΚΑ είτε από το Δημόσιο.

Πιλότος για τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις είναι η αποδοχή της κυβέρνησης των παράνομων μειώσεων που αποκατέστησε στις επικουρικές αλλά και η επιστροφή των εισφορών ασθένειας που χρεώνονταν σε εικονικά ποσά σύνταξης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΤΕ, 23/5/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!