Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τράπεζες: «Έξτρα» επιβράβευση σε online προθεσμιακές καταθέσεις


Νέα δεδομένα στο χώρο των καταθέσεων, δημιουργεί η σταδιακή απελευθέρωση των capital controls και συγκεκριμένα, η δυνατότητα πλέον να ανοίξει κάποιος νέο λογαριασμό (κάτι που υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή της επιβολής των πιστωτικών περιορισμών ήταν απαγορευμένο, ακόμη και για μέλος της ίδιας της οικογένειας- αν δεν είχε ο ενδιαφερόμενος κωδικό πελάτη).

Καθημερινά οι τράπεζες, δημιουργούν νέα τραπεζικά προϊόντα και προσφέρουν αποδόσεις....σε είδος, όταν δεν μπορούν να «σηκώσουν τον πήχυ» των επιτοκιακών αποδόσεων. Ειδικά μάλιστα, στο σημερινό περιβάλλον, που επιτρέπει σταδιακά, οριακές μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του κόστους των τραπεζών.

Ήδη, είναι «στα φόρτε» της διαφημιστική καμπάνια για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο καταθέτης, μέσω προθεσμιακής κατάθεσης.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Alpha Bank, με τη bonus προθεσμιακή, που συνδέει τις αποδόσεις με συγκέντρωση πόντων προς εξαγορά. Μάλιστα, η Alpha Bank δίνει επιπλέον κίνητρα στο άνοιγμα καταθετικών λογαριασμών μέσω του e-banking. Eνδεικτικά, για όσους ανοίξουν προθεσμιακή κατάθεση on line μέχρι τις 16 Απριλίου (Alpha Προθεσμιακή On Line), η Τράπεζα θα τους επιβραβεύει με 20% επιπλέον bonus, από αυτούς που θα συγκεντρώσουν!

Η τάση αυτή, που ενίοτε ακολουθείται και προσαρμόζεται ανάλογα από τους άλλους ομίλους, είναι κυρίαρχη στο σημερινό τοπίο, καθώς η εποχή που οι τράπεζες «χάριζαν» αποδόσεις στις προθεσμιακές – σε μία άνευ ορίων μεταξύ τους «μάχη» - έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αφήνοντας μάλιστα «ματωμένα μέτωπα» ως προς το κόστος που υπέστη ο τραπεζικός τομέας, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση....

Σήμερα, ο καταθέτης επιβραβεύεται με πόντους, που μπορεί να εξαργυρώσει σε καταστήματα της επιλογής του. Επιβραβεύεται επίσης, με δωρεάν ασφάλεια ζωής, ακόμη και με υψηλότερο επιτόκιο, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι τράπεζες ανταμοίβουν όσους έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις καταθέσεις τους. Και όταν αυτό γίνεται on line, συχνά έχει επιπλέον «δώρο».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων σήμερα. Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρείται σταδιακή άνοδος των καταθέσεων προθεσμίας. Στο τέλος Φεβρουαρίου, το σύνολο των καταθέσεων της κατηγορίας αυτής έφτασε στα 42.406 εκατ ευρώ, έναντι 42.279 εκατ ευρώ τον Ιανουάριο και 42.208 το Δεκέμβριο. Μικρές αυξήσεις, σταθερές όμως. Η μηνιαία καθαρή ροή, ήταν 496 εκατ ευρώ το Δεκέμβριο ( μήνας που παρατηρείται αύξηση καταθέσεων, κυρίως λόγω Δώρου). Τον Ιανουάριο, η μηνιαία καθαρή ροή ήταν άλλοα 158 εκατ ευρώ και το Φεβρουάριο, προστέθηκαν άλλα 86 εκατ ευρώ καθαρά.
Συνολικά, οι καταθέσεις νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών ιδρυμάτων ( όψεως – ταμιευτηρίου – προθεσμίας), έφτσαν τα 103.322 εκατ ευρώ.

Πηγή: news247.gr (Μ. ΤΡ, 3/4/18)

Δείτε εδώ όλα τα σχετικά άρθρα


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!