Τέλος τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου * ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση μέχρι 17 Ιουλίου για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο * Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,6% τον Ιούνιο * Στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών - Στο 0,01% το επιτόκιο * ΕΡΓΑΝΗ: 570.000 λιγότερες προσλήψεις το α΄εξάμηνο του 2020 * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

28/4/18

Εξωδικαστικός: Ποια έγγραφα δεν θα υποβάλλονται


Στην άρση υποχρεωτικής υποβολής 10 δικαιολογητικών που «συνοδεύουν» την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν.4469/2017) προχωρεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η «ελάφρυνση» αυτή, που προαναγγέλθηκε χθες από το Γιάννη Δραγασάκη, (σ.σ. απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη) έχει να κάνει με την απλούστευση των διαδικασιών για την υπαγωγή στο νόμο, αλλά και την κοινή λογική, αφού πολλά από τα δικαιολογητικά που καλούνται να υποβάλλουν υποχρεωτικά οι επιχειρηματίες, αναρτώνται με αυτόματο τρόπο από τις ΔΟΥ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατατίθενται και από τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) έχει προτείνει εδώ και καιρό την κατάργηση υποβολής συγκεκριμένων δικαιολογητικών, ωστόσο δεν έχει λάβει την έγκριση από τους θεσμούς. Πάντως δεν τίθεται θέμα απόρριψης, αφού πρόκειται για ένα αμιγώς τεχνικό θέμα, η διευθέτηση του οποίου θα διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τους επιχειρηματίες και τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται να υπαχθούν στον μηχανισμό.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση προς τους θεσμούς, αφορά στην κατάργηση υποχρεωτικής υποβολής των δικαιολογητικών που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με φορολογικά στοιχεία. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να καταθέτουν μαζί με την αίτηση, δικαιολογητικά, που αναρτώνται αυτόματα στο σύστημα. Μάλιστα σημειώνουν ότι όσο προχωράει η αυτοματοποιημένη ανάρτηση στοιχείων στην πλατφόρμα, τόσο θα μειώνεται η υποβολή δικαιολογητικών.Ποια έγγραφα δεν θα υποβάλλονται
Με τη «διόρθωση» του νόμου που προανήγγειλε χθες ο κ. Δραγασάκης, η αίτηση υπαγωγής στον 4469/2017 δεν θα συνοδεύεται υποχρεωτικά, αφού ήδη υπάρχουν στην πλατφόρμα, από τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (E.1).

2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013).

3. Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε.3).

4. Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.

5. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

6. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους.

7. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου φορολογικού έτους.

8. Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

9. Καταστάσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση

10. Καταστάσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός των τελευταίων τριών μηνών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η μείωση των παραπάνω δικαιολογητικών, είναι προφανές ότι θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 30.000 ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει την υποβολή αίτησης, ωστόσο μόλις περίπου 900 την έχουν οριστικοποιήσει.

(ΣΑ, 28/4/18)Financial & Law:
Η εταιρία μας διεκπεραιώνει την ένταξη της επιχείρησής σας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σε κάθε άλλου τύπου ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο ή ΔΕΚΟ, ή τη νέα πτωχευτική διαδικασία με νομική υποστήριξη από έμπειρους δικηγόρους.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!