Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Τον Μάιο τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Μαρτίου


Αρχές Μαΐου αναμένεται τελικά η έκδοση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Μαρτίου 1,4 εκατ. μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 που συνδέεται τεχνικά με την έκδοση των εισφορών Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΕΦΚΑ η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης. Ωστόσο, ο Φορέας δεν ορίζει ακριβή ημερομηνία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Προσθέτει, ωστόσο, πως δεδομένου ότι η εκκαθάριση συνδέεται τεχνικά με την έκδοση εισφοράς Μαρτίου 2018 (η οποία καθυστερεί) θα δοθεί νέα ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.



Στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ επισημαίνει, επίσης, ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα καθώς και οι εφαρμογές που υποστηρίζουν την εισφοροδότηση μη μισθωτών θα υπολειτουργούν από σήμερα Τρίτη έως και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι διαδικασίες συμψηφισμού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την επόμενη εβδομάδα -εκτός απροόπτου- να αναρτηθούν τόσο τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Μαρτίου, όσο και το πρώτο ειδοποιητήριο με τις καταβλητέες εισφορές του 2017. Έτσι, όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 εισόδημα υψηλότερο από αυτό του 2015 θα κληθούν να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ, σε 5 δόσεις, το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί τον Μάιο, ενώ όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση η εξόφληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά σε αυτούς που το 2016 έχουν δηλώσει χαμηλότερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν το 2015, αυτοί θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τον Ιούλιο, καθώς η απόφαση προβλέπει την επιστροφή εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Σε περίπτωση βέβαια που στο μεσοδιάστημα έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές από εισφορές του 2018, οι επιστροφές θα συμψηφιστούν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όσοι δικαιούνται επιστροφή και δεν έχουν οφειλές, διατηρούν τη δυνατότητα, το ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ, ως πιστωτικό υπόλοιπο, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση στον Φορέα.

(ΤΡ, 24/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!