Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

18/4/18

Στο …μέλλον οι ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων


«Μπλοκάρει» για φέτος η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους δύο συζύγους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2017.

Το έντυπο Ε1 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά και η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων (δείτε τα εδώ).

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διευκρινίσεις για το πώς θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι τις δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς και τι ισχύει για τους έγγαμους και τους φιλοξενούμενους.Στο …μέλλον οι ξεχωριστές δηλώσεις
Αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων από τις συζύγους παραπέμπεται στο μέλλον.

Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

Να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς, αν τα εισοδήματα του ενός συζύγου δεν επαρκούν για την κάλυψη των τεκμηρίων του, μπορεί να επικαλεστεί και τα εισοδήματα της συζύγου.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαμηνύσει ότι αν προχωρήσει η διαδικασία της υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων, αυτή η «αλληλοκάλυψη» δεν θα είναι εύκολη πρακτικά καθώς μπορεί να δημιουργήσει χάος στην εκκαθάριση των δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση όταν, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

Συμπερασματικά, φέτος δεν θα υλοποιηθεί η απόφαση του ΣΤΕ, οι δηλώσεις από τα έγγαμα ζευγάρια θα γίνουν κοινές, εκτός αν υπάρχει θέμα πτώχευσης σε έναν από τους δύο ή είναι σε αποδεδειγμένη διάσταση και το έχουν δηλώσει σχετικά στο μητρώο πριν την υποβολή της δήλωσης.

Πηγή: in.gr (ΤΕ, 18/4/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!