Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Συντάξεις: Σε διπλό μπλόκο οι επιστροφές των παρανόμων κρατήσεων


Aνάμεσα σε «Συμπληγάδες» βρίσκεται το ζήτημα της διόρθωσης και επιστροφής των επιπλέον εισφορών που παρακρατήθηκαν από τις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται να βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στα λογισμικά συστήματα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος πρόσφατα δεσμεύτηκε ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα της παράνομης παρακράτησης επιπλέον εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές και τα ποσά τα οποία δεν έπρεπε να είχαν εισπραχθεί θα επιστραφούν στους δικαιούχους, χωρίς να απαιτείται υποβολή αιτήσεων. Ηδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει αποσαφηνιστεί ότι από τα μέσα του 2016 και μετά παρακρατήθηκαν παράνομα 52.000.000 έως 58.000.000 ευρώ. Το σύνολο των δικαιούχων κυμαίνεται στα 200.000 άτομα.



Τροπολογία

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί τροπολογία με την οποία θα αποσαφηνιστούν ο τρόπος (με δόσεις ή εφάπαξ ανάλογα το ποσό) και ο χρόνος που θα ξεκινήσει η καταβολή τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιεχόμενό της είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά εκκρεμούν δύο ζητήματα ούτως ώστε να κατατεθεί στη Βουλή.

Το πρώτο έχει να κάνει με τους «θεσμούς». Οι δανειστές δέχονται να επιστραφούν τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά, εφόσον υπάρξει αντιστάθμισμα με έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από άλλη πηγή. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις ως το Eurogroup της 27ης Μαρτίου, στη Σόφια, είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Επίσης, πρόβλημα δημιουργούν οι ελλείψεις σε επίπεδο λογισμικού του ΕΤΕΑΕΠ, στο πλαίσιο αποσαφήνισης του ακριβούς αριθμού των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατείται μεγαλύτερη εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ από αυτήν που προβλέπει ο νόμος. Παράνομα ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ παρακρατούνται από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Σε όσες συντάξεις ήταν άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια είτε μειώθηκαν κάτω από το ποσό αυτό είτε «κουρεύτηκαν» χωρίς, όμως, να πέσουν κάτω από το όριο αυτό, συνεχίστηκε να παρακρατείται η ίδια εισφορά (με τα προ επανυπολογισμού δεδομένα).

Πηγή: Δημοκρατία (ΤΡ, 10/4/18)

Δείτε εδώ σχετικά άρθρα


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!