Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Επικουρικές: Από τον Μάιο η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους


Μέσα στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα αποσαφηνιστεί ο τρόπος (με δόσεις ή εφάπαξ, ανάλογα με το ποσό) που θα επιστραφούν τα «κλεμμένα» ποσά από τις επικουρικές συντάξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη δαπάνη και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες διορθωτικές κινήσεις μπορεί να γίνουν με τις συντάξεις του Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως 200.000 συνταξιούχοι θα δουν να διορθώνεται ο λανθασμένος τρόπος παρακράτησης ποσών υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Η διόρθωση θα φέρει αυξήσεις στις επικουρικές τους, οι οποίες εκτιμάται πως μπορεί να φτάνουν κατά περίπτωση έως και τα 30 ευρώ στο μηνιαίο ποσό. Κατά μέσο όρο η αύξηση κυμαίνεται στα 16 ευρώ.

Ταυτόχρονα, δρομολογείται για τους επόμενους μήνες και η επιστροφή των αναδρομικών ποσών, καθώς η εν λόγω διόρθωση ανατρέχει στο καλοκαίρι του 2016. Τα ποσά που δεν έπρεπε να είχαν εισπραχθεί θα επιστραφούν στους δικαιούχους, χωρίς να απαιτείται υποβολή αιτήσεων.



Υπέρ ΑΚΑΓΕ

Ηδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει αποσαφηνιστεί ότι από τα μέσα του 2016 και μετά παρακρατήθηκαν παράνομα 52.000.000 έως 58.000.000 ευρώ.

Το σύνολο των δικαιούχων κυμαίνεται στα 200.000 άτομα. Παράνομα ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ παρακρατούνται από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε όσες συντάξεις ήταν άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια είτε μειώθηκαν κάτω από το ποσό αυτό είτε «κουρεύτηκαν», χωρίς όμως να πέσουν κάτω από το όριο αυτό, συνεχίστηκε να παρακρατείται η ίδια εισφορά (με τα προ επανυπολογισμού δεδομένα).

Πρόβλημα δημιουργούν οι ελλείψεις σε επίπεδο λογισμικού του ΕΤΕΑΕΠ, στο πλαίσιο αποσαφήνισης του ακριβούς αριθμού των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατείται μεγαλύτερη εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ από αυτή που προβλέπει ο νόμος. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στους δικαιούχους ανήκουν συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛ.ΤΑ.), τραπεζοϋπάλληλοι της Αγροτικής, ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών, τελωνειακοί, χημικοί, όπως επίσης και χιλιάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων από άλλα επικουρικά Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Τα μεγαλύτερα ποσά, λόγω και των μεγαλύτερων κρατήσεων που είχαν, φαίνεται πως προκύπτουν για πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, για δημόσιους υπαλλήλους, πρώην εργαζομένους στη ΔΕΗ, σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

Πηγή: Δημοκρατία (ΔΕ, 16/4/18)

Δείτε εδώ σχετικά άρθρα


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!