Καθαρή νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές - Σε 12 από τις 13 περιφέρειες προηγείται η ΝΔ * ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

21/4/18

Πιο κοντά οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει μπει για τα καλά η περικοπή του αφορολογήτου μαζί με αυτή των συντάξεων το 2019.

Μπορεί να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά η συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πλην όμως, έρχεται πιο κοντά και η απαίτηση του Ταμείου για ταυτόχρονη εφαρμογή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019.

Από την Ουάσιγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σαφές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να επιμένει στις θέσεις που έχει διαμορφώσει και διατυπώσει δημοσίως από το 2017 και οποίες είναι διαφορετικές από αυτές της Ε.Ε.

Μετά τη σειρά εκθέσεων και στοιχείων τις προηγούμενες ημέρες το ΔΝΤ μέσω εκπροσώπου του ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν έχει λάβει καμία απόφαση αναφορικά με το τι θα κάνει ως «υπερεπόπτης» της ελληνικής οικονομίας Δεν πρόκειται να αποφασίσει μέχρι τον Ιούνιο για το αν θα επιμείνει ή όχι στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου (σ.σ. αν θα γίνει από το 2019 μαζί με τις περικοπές των συντάξεων).

Επιβεβαιώνονται έτσι τα σενάρια ότι περιμένει τις ανακοινώσεις της 4ης Ιουνίου για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018.
Ευρωπαϊκές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αναφέρει ότι το ΔΝΤ εμμένει στην άποψη του για ταυτόχρονη μείωση αφορολογήτου ορίου και συντάξεων από το 2019, καθώς δεν θεωρεί εφικτό τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.Τι θα σημάνουν οι περικοπές
Αν περάσει τελικά η συνταγή του ΔΝΤ για περικοπή του αφορολογήτου θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στα εισοδήματα εκατομμυρίων. Αν μάλιστα αυτή η μείωση ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, κι όχι ένα χρόνο αργότερα, τότε μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα βρεθούν προ μιας τεράστιας αδικίας και εκπλήξεως.

- Αφορολόγητο. Στο σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.685-6.591 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2019 ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ ή 643 ευρώ τον μήνα θα δει τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει για το εισόδημά του να εκτοξεύεται στα 730 ευρώ, από 80 σήμερα. Θα επιβαρυνθεί δηλαδή με έξτρα φόρο 650 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις αποδοχές ενός μήνα. Μάλιστα ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει την ίδια ακριβώς πρόσθετη επιβάρυνση με άλλους μισθωτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα της τάξης των 20.000 ή 30.000 ευρώ.

Από τον φορολογικό εφιάλτη δεν γλιτώνουν ούτε όσοι έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο είναι οριζόντια και δεν εξαιρείται κανείς.

Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ πιέζει να εφαρμοστεί από το 2019.

- Συντάξεις. Για το 2019 η Βουλή έχει ψηφίσει την περικοπή των συντάξεων ως 18% σε κύριες και επικουρικές. Οι περικοπές αυτές θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν εφέτος, στο τέλος Δεκεμβρίου.

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων.

Οι συναντήσεις Τσακαλώτου
Στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στις 01.45 ακολουθεί το ραντεβού με τον κ. Τόμσεν.

Πηγή: in.gr (ΣΑ, 21/4/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!