Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Ποια περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να κατάσχει η Εφορία


Οι πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων έχουν περάσει πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Γίνονται αποκλειστικά με ένα κλικ ενώ από τις 27 Απριλίου θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς την Εφορία.

Οσοι χρωστούν στην Εφορία κυρίως μεγάλα ποσά θα δουν ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή) να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Ο πλειστηριασμός είναι το έσχατο αναγκαστικό μέτρο που παίρνει η Εφορία για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Έχουν προηγηθεί, οι δεσμεύσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Κατασχέσεις σε ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία κλπ) και κινητά περιουσιακά στοιχεία γίνονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη διάρκεια μια χρονιάς τα θύματα των κατασχέσεων αυξήθηκαν κατά 211.021 οφειλέτες, από 839.056 ως το 2016, σε 1.050.077 οφειλέτες στο τέλος του 2017.

Επίσης, οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξάνονται κατά 700 κάθε εργάσιμη μέρα του χρόνου και οι ρυθμοί αυξάνονται (τον Ιανουάριο του 2018 άγγιξαν και τους 900 κάθε εργάσιμη ημέρα καθώς αυξήθηκαν κατά 17.800 σε έναν μήνα ή στα 1.067.857 συνολικά.

Η εφορία όμως δεν μπορεί να κατάσχει τα πάντα. Για παράδειγμα ακατάσχετα είναι τα έπιπλα σαλονιού και έγχρωμη τηλεόραση γιατί εξαιρούνται από την κατάσχεση πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

Πιο συγκεκριμένα εξαιρούνται από την κατάσχεση:

– Τα πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και ιδίως ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

– Τα τρόφιμα και καύσιμη ύλη, απαραίτητα στον οφειλέτη και την οικογένειά του για τρεις μήνες.

– Τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, οι επιστολές, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία.

– Τα βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης που προορίζονται για την επιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη του οφειλέτη ή της οικογένειάς του.

Πηγή: in.gr (Μ. ΤΕ, 4/4/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΑΑΔΕ: «Παράθυρο» για ξεμπλοκάρισμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!