Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Η ...εγκληματικότητα αυξάνει τις καταθέσεις - Τα τρέχοντα επιτόκια και τα εναλλακτικά προϊόντα


Έναν… απροσδόκητο και ανεπιθύμητο σύμμαχο στα πρόσωπα κλεφτών και διαρρηκτών φαίνεται πως έχουν βρει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς εκτιμάται πως τυχόν συνέχιση περιστατικών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, θα μπορούσε να πείσει -κάτω από προϋποθέσεις- αρκετούς συμπολίτες μας να μεταφέρουν τα μετρητά τους από τα… στρώματα των σπιτιών τους στα γκισέ των τραπεζών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει τραπεζικό στέλεχος: «Η έντονη παραβατικότητα έχει ήδη ωθήσει περισσότερους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες για συναλλαγές (+40% κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο με βάση τα στοιχεία της Cardlink) και μάλιστα να ασφαλίζουν τον κίνδυνο κλοπής των καρτών τους και των τσαντών-χαρτοφυλάκων τους μέσα από πακέτα που τους προσφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες (bancassurance). Άνοδο επίσης εμφανίζουν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του e-banking.

Στόχος των συμπολιτών μας είναι να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα μετρητά τόσο μαζί τους όσο και στα σπίτια τους, εξέλιξη που με διάφορους τρόπους τονώνει τα έσοδα των τραπεζών και περιορίζει τα χρήματα που εισπράττουν οι επιχειρήσεις με τη μορφή χαρτονομισμάτων (άρα ενισχύει τον ρόλο των τραπεζών στο πεδίο των οικονομικών συναλλαγών).

Επιπλέον, τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων -εφόσον συνεχιστούν με παρόμοια συχνότητα- πιθανόν να εντείνουν μέσα στη χρονιά και την τάση επιστροφής των καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ, στον βαθμό τουλάχιστον που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα διαπιστώνουν τη μείωση του κινδύνου της χώρας και την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα.



Η ολοκλήρωση της δοκιμασίας των επικείμενων τραπεζικών stress tests και η ομαλή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο αποτελούν δύο σημαντικούς χρονικούς σταθμούς, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η αισιοδοξία των τραπεζιτών».

Η ομαλοποίηση της οικονομίας και ο κίνδυνος των ληστών-διαρρηκτών θα αποτελέσουν τα βασικότερα κίνητρα εισροής μετρητών στις τράπεζες, καθώς το ύψος των καταθετικών επιτοκίων είναι ήδη χαμηλό και προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα capital controls.

«Τα προσφερόμενα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων (τα υπόλοιπα είναι σχεδόν μηδενικά) κυμαίνονται στην πράξη χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που προκύπτουν από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο σήμερα να καρπωθεί κάποιος επιτόκιο άνω του 0,40%-0,50% σε συστημική τράπεζα, ακόμη και για ποσά καταθέσεων της τάξεως των 200.000 ευρώ.

Τώρα, το γεγονός ότι ο μέσος όρος της ΤτΕ υπερβαίνει το 0,6%, οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως π.χ. ότι:

α) Μεγαλύτερα επιτόκια (γύρω στο 0,8%-0,9%) προσφέρονται για τις καταθέσεις «νέου χρήματος» (από το εξωτερικό ή με μορφή χαρτονομισμάτων).

β) Οι μη συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες προσφέρουν συνήθως μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά των συστημικών.

γ) Ανώτερες αποδόσεις δίδονται στις πολύ υψηλές καταθέσεις, είτε αυτές προέρχονται από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι τράπεζες, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους μεγαλύτερους πελάτες τους, έχουν εντείνει κατά την τελευταία διετία τις προσπάθειές τους για προσφορά εναλλακτικών τοποθετήσεων, όπως:

• Σύνθετα επενδυτικά προϊόντα διαφόρων διαρκειών (έως και δύο ή τριών ετών), που εγγυώνται είτε το αρχικό κεφάλαιο είτε ένα ελάχιστο επιτόκιο και συναρτούν τη συνολική απόδοση από τη μελλοντική εξέλιξη ενός δείκτη, ή ενός επιτοκίου, ή μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας.

• Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και μακροπρόθεσμα επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα, συνεργαζόμενων ΑΕΔΑΚ και ασφαλιστικών ομίλων.

Πηγή: Euro2day.gr (ΠΑ, 13/4/18)

Δείτε εδώ σχετικά άρθρα


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!