Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Μετά τον Αύγουστο η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων


Μετά τον Αύγουστο, οπότε και κλείνει ο κύκλος των Μνημονίων, σκοπεύει η Κυβέρνηση να ανοίξει τον κύκλο των μονιμοποιήσεων χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται με συνεχόμενες συμβάσεις εργασίας η με συμβάσεις εργασίας με δίμηνες διακοπές σε κρατικές δομές και δήμους για πάνω από 5 χρόνια τουλάχιστον.

Αυτό επαναβεβαιώθηκε στην διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου, του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργου Πατούλη και εκπροσώπων των συλλόγων και σωματείων των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι".

Επιδίωξη, όπως δηλώθηκε από την Κυβέρνηση, είναι να δοθεί τέλος στην πολύχρονη ομηρία ορισμένων χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις έργου ,ορισμένου χρόνου και ωρομισθίων στο δημόσιο οι οποίοι παρότι καλύπτουν επί πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας με το δημόσιο.



Το πρόβλημα ήδη επιλύθηκε κατά ένα μέρος του με τη μονιμοποίηση των 2.200 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού-μαμούθ του ΑΣΕΠ. Στη διυπουργική σύσκεψη τονίστηκε σχετικά με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" όπου απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι, αρκετοί από τους οποίους μέχρι και 15 χρόνια με συνεχείς συμβάσεις ότι «έχει αναπτυχθεί μια σημαντική προπαρασκευαστική προσπάθεια από τα νομικά επιτελεία των συναρμόδιων Υπουργείων με κύριο στόχο να εξευρεθεί λύση συμβατή με το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο... επαναβεβαιώθηκε κατηγορηματικά η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης, ότι θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματική σχέση εργασίας τους η οποία έχει μόνιμο χαρακτήρα».

Πριν την κατάθεση σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία χιλιάδες συμβασιούχοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" η σε άλλα προγράμματα όπως "Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών" η συμβασιούχοι σε παιδικούς σταθμούς, θα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, επιδίωξη του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει στη Βουλή .είναι να λάβει τη συγκατάθεση και την έγκριση από τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων με πολύχρονες σήμερα συμβάσεις ορισμένου χρόνου η έργου στο δημόσιο θα γίνει μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ με "κλειστούς" διαγωνισμούς και πριμοδότηση της προϋπηρεσίας τους στις θέσεις και ειδικότητες που θα προκηρυχθούν και στις οποίες υπηρετούν σήμερα. Πηγές από το Υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι πιθανότατα θα εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στα ΚΕΠ το 2007 οι οποίοι πριμοδοτήθηκαν για την προϋπηρεσία τους στα ΚΕΠ.

Κι αυτό για να παρακαμφθεί η απαγόρευση μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που προβλέπει το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001 καθώς σύμφωνα με το άρθρο 103 απαγορεύεται ρητώς η μετατροπή συμβάσεων έργου η ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Πηγή: newpost.gr (Μ. ΠΑ, 6/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!