Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος και ποιοι εξαιρούνται


Τα χτυπήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες έρχονται απανωτά. Μετά τις διπλές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι επιστήμονες δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι θα έρθει και ο φορολογικός λογαριασμός.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος από 500-650 ευρώ, μαζί με το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Με το τέλος επιτηδεύματος θα επιβαρυνθούν όχι μόνο όσοι είχαν κέρδη κατά τη διάρκεια του 2017 αλλά και οι επαγγελματίες που:

– Θα εμφανίσουν στη φετινή φορολογική τους δήλωση ζημιές.

– Το 2017 ήταν ανενεργοί, δηλαδή δεν είχαν καμία συναλλαγή π.χ. δεν έκοψαν καμία απόδειξη παροχής υπηρεσιών αλλά διατηρούν ανοιχτό το μπλοκάκι τους.

Για τις επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος φθάνει τα 1.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε:

– 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

– 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

– 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

– 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.



Μπλοκάκια
Ειδικά για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

– 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

– 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Επίσης εξαιρούνται από το τέλος:

– Οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Οι νέοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Πηγή: in.gr (Μ. ΠΕ, 5/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!