Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

23/4/18

Πληρωμή των φόρων σε δόσεις: Τι προσφέρουν το Δημόσιο και οι τράπεζες


Η εφαρμογή Ε1 στο Taxis για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος άνοιξε και η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των φόρων έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία έως και τις 30 Ιουνίου για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Ο φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: Η πρώτη τέλος Ιουλίου, η δεύτερη τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη τέλος Νοεμβρίου, στην τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Η δυνατότητα των δόσεων

Όσοι δεν θέλουν να εξοφλήσουν απευθείας από τον λογαριασμό τους τις παραπάνω δόσεις και θέλουν να μεταθέσουν στο μέλλον την εξόφλησή τους, έχουν δύο επιλογές:

Πρώτον, να κάνουν χρήση της Πάγιας Ρύθμισης που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών, εξοφλώντας κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε 12 δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 5%

Δεύτερον, να κάνουν χρήση των καρτών τους, εξοφλώντας κάθε δόση, είτε εφάπαξ, μεταθέτοντας έως και 45 ημέρες την ημερομηνία πληρωμής, ή σε έως και 12 άτοκες δόσεις, χωρίς κανένα κόστος, άτοκα.

Η πληρωμή φόρων με μετρητά αντενδείκνυται, καθώς πλέον οι τράπεζες χρεώνουν τις πληρωμές φόρων στο γκισέ, με έως και 2 ευρώ.

Άρα συμφέρει η κατάθεση των όποιων μετρητών στο λογαριασμό του φορολογούμενου και η χρήση των εναλλακτικών δικτύων για την εξόφληση του φόρου.Προετοιμασία πιστωτικών

Σημειώνεται ότι για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα για την πληρωμή του φόρου, θα πρέπει το διαθέσιμο όριό της να επαρκεί.

Ως εκ τούτου, οι πελάτες των τραπεζών θα πρέπει να ελέγξουν τα υπόλοιπά τους και αν χρειάζεται να ζητήσουν την αύξησή τους.

Οι συγκεκριμένες αιτήσεις διεκπεραιώνονται γρήγορα, ωστόσο καλό θα ήταν να μην περιμένετε τελευταία στιγμή, ώστε να εξετάσετε τις εναλλακτικές που μπορεί να έχετε, όπως πχ. την έκδοση κάρτας και σε άλλη τράπεζα.

Τα κανάλια πληρωμής

Και για να μην περιμένετε στις ουρές για την πληρωμή του φόρου, μπορείτε να κάνετε χρήση των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΤΜ.

Εναλλακτικά, σε λίγες ημέρες θα μπορείτε να πληρώνετε τους φόρους σας με οποιαδήποτε κάρτα απευθείας στο Taxis, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δε θα είναι δυνατή η χρήση της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των πιστωτικών καρτών.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προσφέρουν τα ακόλουθα κανάλια:

Alpha Bank
Επιβράβευση: Δεν προσφέρεται ανταμοιβή στην κάρτα

Alpha Web Banking
Alphaphone Banking -2103260000
Alpha Mobile Banking
www.myAlphawallet.gr

EUROBANK
Επιβράβευση: Δεν προσφέρεται ανταμοιβή στην κάρτα

e-banking (μόνο με χρέωση λογαριασμού)
EuroPhone Banking - 2109555000
www.livepay.gr

Εθνική Τράπεζα
Επιβράβευση: 1 πόντος go4more για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

ibank internet banking
www.simplepay.gr

Τράπεζα Πειραιώς
Επιβράβευση: 1 yellow για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

winbank (e-banking, phone banking, mobile banking)
winbank www.easypay.gr

Τη δυνατότητα πληρωμής φόρων σε έως και 12 άτοκες δόσεις προσφέρουν και οι πιστωτικές κάρτες της Attica Bank, ωστόσο η διαδικασία γίνεται από το κατάστημα.

Οι προμήθειες στο γκισέ

Από την άλλη πλευρά, όσοι εξακολουθούν να είναι παραδοσιακοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Ταμεία των τραπεζικών καταστημάτων, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζονται οι ακόλουθες χρεώσεις:

- Alpha Bank: 1 ευρώ εάν χρεωθεί καταθετικός λογαριασμός.και 2 ευρώ αν πληρωθεί ο φόρος με μετρητά

- Eurobank: 1,20 ευρώ αν γίνει χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών

- Εθνική Τράπεζα: 1 ευρώ αν η εξόφληση του φόρου γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει με μετρητά

- Τράπεζα Πειραιώς: 1,10 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών

Πηγή: moneyonline.gr (ΔΕ, 23/4/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!