Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Επεκτείνεται η έκδοση ηλεκτρονικών παραβόλων για συναλλαγές με το Δημόσιο


Μέσω των POS και των ATM θα γίνεται σύντομα η έκδοση και η πληρωμή των ηλεκτρονικών παραβόλων, χωρίς οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται την τράπεζα και να περιμένουν στην ουρά μπροστά στα γκισέ. Η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου θα γίνει ευκολότερη, ενώ η χρήση του επεκτείνεται πλέον σε όλους τους δήμους της χώρας.

Οι πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-παράβολο, μπορούν ήδη να εκδίδουν τα παράβολα για την άδεια πολιτικού γάμου και την αναγγελία άσκησης επαγγέλματος. Εντός του έτους, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά το σύνολο των παραβόλων των δήμων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός χρήσης του e-παραβόλου αυξάνεται κατακόρυφα. Συνολικά, από τότε που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή έχουν διατεθεί πάνω από 14 εκατομμύρια e-παράβολα, ενώ μόνο το 2017 εκδόθηκαν 5 εκατομμύρια (αύξηση 25% από το 2016) και πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 280 εκατ. ευρώ (αύξηση 47% από το 2016).

Το παράβολο είναι απαραίτητο για τις περισσότερες συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. Από την άδεια γάμου, την έκδοση διαβατηρίου, το δίπλωμα οδήγησης, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τη συμμετοχή σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.



Η έκδοσή του, για τις περισσότερες συναλλαγές, γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά. Οι πολίτες με λίγα κλικ στην οθόνη του υπολογιστή τους ή του κινητού τηλεφώνου τους έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το παράβολο που επιθυμούν και λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους έναν κωδικό με τον οποίο κάνουν τη δουλειά τους.

Με τον κωδικό αυτό πληρώνουν το παράβολο στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, μέσω e-banking ή phone banking, με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Για την έκδοση και χρήση του ηλεκτρονικού παραβόλου ακολουθούνται τα εξής βασικά βήματα:

Μπαίνω στην εφαρμογή.
Επιλέγω φορέα (υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές, οργανισμοί).
Επιλέγω κατηγορία παραβόλου.
Επιλέγω τύπο παραβόλου.
Εάν η έκδοση του παραβόλου αφορά άλλο ΑΦΜ, συμπληρώνω τα στοιχεία του.
Εάν επιθυμώ την αποστολή του κωδικού με e-mail, συμπληρώνω το e-mail.
Συμπληρώνω (προαιρετικά) τον Αριθμό Λογαριασμού Τράπεζας (IBAN) για την περίπτωση επιστροφής χρημάτων λόγω μη χρησιμοποίησης του παραβόλου.
Συμπληρώνω τον αριθμό ελέγχου.
Υποβάλλω το αίτημα.
Η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο e-παράβολο.
Εκτυπώνω το e-παράβολο για να το καταθέσω στον φορέα.
Πληρώνω το e-παράβολο με χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ ή με τη χρήση πιστωτικής / χρεωστικής /προπληρωμένης κάρτας.
Καταθέτω το e-παράβολο στον φορέα, ώστε να γίνουν ο έλεγχος και η δέσμευση του e-παραβόλου.

Πηγή: CNN Greece (ΤΡ, 10/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!